ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές: Οι πίνακες με τις νέες συντάξεις επαγγελματιών

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές: Οι πίνακες με τις νέες συντάξεις επαγγελματιών

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών και σχεδόν το 85% με 90% των αγροτών επιλέγουν να ασφαλιστούν με τις νέες κατώτατες εισφορές για το 2020, ήτοι με 210 ευρώ και 119 ευρώ το μήνα αντίστοιχα, ενώ μικρό είναι το ποσοστό όσων πηγαίνουν στις υψηλότερες κατηγορίες.

Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με την επιλογή των νέων εισφορών από τους μη μισθωτούς που έληξε χθες. Τη Δευτέρα θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ τα νέα ειδοποιητήρια με τις καινούργιες εισφορές για περίπου 1,4 εκατ. επαγγελματίες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του μη μισθωτού. Οι ασφαλισμένοι που δεν έκαναν καμία επιλογή κατατάσσονται υποχρεωτικά στην πρώτη κατηγορία με ελάχιστη εισφορά 210 ευρώ για τους επαγγελματίες και επιστήμονες και 119 ευρώ για τους αγρότες.

Από τα στοιχεία πάντως που δημοσιοποίησε χθες το πρωί το υπουργείο Εργασίας (πριν λήξει η προθεσμία επιλογής κατηγορίας) φαίνεται ότι πολύ μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν επέλεξαν εισφορά, γνωρίζοντας προφανώς ότι έτσι κι αλλιώς θα πληρώσουν την κατώτατη με το νέο ειδοποιητήριο.

Προθεσμία

Η προθεσμία πληρωμής των εισφορών είναι η 30ή Μαρτίου και αφορά το ασφάλιστρο μηνός Ιανουαρίου 2020. Δεν έχει ανακοινωθεί παράταση στις πληρωμές και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δοθεί γιατί οι εισφορές είναι οι πρώτες που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες εδώ και τρεις μήνες, δεδομένου ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4670/2020 κατήργησε από 1/1/2020 τις εισφορές βάσει εισοδήματος που είχε θεσπίσει ο νόμος «Κατρούγκαλου» και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1/1/2020 ως 31/12/2020 καθώς οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε χρόνο την εισφορά του επόμενου έτους. Μέσα στο 2020 δηλαδή θα κληθούν να επιλέξουν αν θα μείνουν στο ίδιο ποσό εισφοράς ή αν θα πάνε σε μεγαλύτερο για το 2021.

Ακτινογραφία

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας:

* Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είχαν κάνει 358.659 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς και 63.812 νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετιας).

* Από τους 358.659 ασφαλισμένους το 25% έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κατηγορία από την υποχρεωτική, δηλαδή από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη. Το 75% δηλαδή επέλεξε την 1η υποχρεωτική κατηγορία των 210 ευρώ το μήνα.

* Από τους αγρότες επιλογή εισφορών έκαναν 139.187 ασφαλισμένοι, από τους οποίους περίπου το 15% πήγε σε ανώτερη κατηγορία ενώ το 85% με 90% διάλεξε την κατώτατη υποχρεωτική των 119 ευρώ το μήνα.

Οι νέοι (κάτω 5ετίας) ασφαλισμένοι έχουν μια επιλογή με την ειδική εισφορά των 126 ευρώ το μήνα.
Οι νέες εισφορές θα καθορίσουν το ποσό της σύνταξης ιδίως για όσους έχουν πάνω από 30 έτη που ισχύουν και τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς τα πολλά χρόνια παραμονής σε χαμηλές κατηγορίες μετά το 30ό έτος σημαίνουν και χαμηλή σύνταξη, ενώ μια εναλλαγή μεταξύ χαμηλής, μεσαίας και υψηλής κατηγορίας, από το 30ό ως το 40ό έτος θα τους αποδώσει και μεγαλύτερη σύνταξη.

Επιστήμονες

Ως Ιούνιο οι χρεώσεις για επικουρική και εφάπαξ

Εως τον Ιούνιο θα χρεωθούν από το ΕΤΕΑΕΠ οι νέες εισφορές εφάπαξ και επικουρικής για 250.000 επιστήμονες που… τρέχουν από 1/1/2020. Για την επικουρική ασφάλιση που έχουν οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι (πλην γιατρών – φαρμακοποιών) έχουν να επιλέξουν μηνιαία εισφορά 42 ευρώ, 51 ευρώ, ή 61 ευρώ από 1/1/2020 ως 31/5/2022, ενώ από 1/6/2022 τα ποσά επιλογής θα είναι 39, 47 και 54 ευρώ το μήνα. Για τις εισφορές εφάπαξ οι γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι έχουν να επιλέξουν 26 ευρώ, 31 ευρώ, ή 37 ευρώ το μήνα.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις: «Κληρώνει» μέχρι το Πάσχα για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις-Αναδρομικά: Στο ΣτΕ οι ελπίδες για το νέο «πακέτο» αναδρομικών

Μιχάλης Μάρδας

Έρχεται μπαράζ πληρωμών: Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και παροχές

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Αύριο η δίκη για επικουρικές και δώρα [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Δείτε πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε κάθε ταμείο

Μιχάλης Μάρδας

«Γκάζι» για 290.000 εκκρεμείς συντάξεις – Πώς θα γίνουν οι πληρωμές μέσα στο 2021

Μιχάλης Μάρδας

Μόνο στον Ε.Τ.- Συντάξεις: Οι πίνακες με τα νέα ποσά και τις αυξήσεις ανάλογα με το μισθό και τα έτη για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Μιχάλης Μάρδας

Τα μυστικά του επανυπολογισμού για 1 εκατ. συντάξεις [αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Τσακλόγου στον «Ε.Τ.»: Ξεπάγωμα αυξήσεων στις συντάξεις με ρήτρα ανάπτυξης

Μιχάλης Μάρδας