ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΛΙΜΑΝΙΑ

«Πράσινο» και «ευφυές» λιμάνι ο Πειραιάς

Πτώση οχήματος με δύο επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Το λιμάνι του Πειραιά, ως μία από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες εταιρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ως κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια ενός αστικού ιστού όπως ο Πειραιάς και την ευημερία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.

Η περιβαλλοντική διαχείριση που εφαρμόζει η ΟΛΠ Α.Ε. για το σύνολο των δραστηριοτήτων της είναι πιστοποιημένη από το 2004, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα PERS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων ESPO (European Sea Ports Organization). Tο λιμάνι του Πειραιά έχει αποδείξει την περιβαλλοντική του ευαισθησία σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, όντας αναγνωρισμένο μέλος του Ecoports Network από το 2011, δικτύου αποτελούμενου από ευρωπαϊκούς λιμένες που έχουν αξιολογηθεί για την περιβαλλοντική τους απόδοση. Σύμφωνα με τις παραπάνω αξιολογήσεις, το λιμάνι του Πειραιά έχει εκπονήσει και εφαρμόσει ειδική περιβαλλοντική πολιτική ενώ βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία καταχώρησης των περιβαλλοντικών πτυχών που σχετίζονται με τις λιμενικές του δραστηριότητες και επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων σύμφωνα με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Η περιβαλλοντική πολιτική της ΟΛΠ Α.Ε. περιλαμβάνει αριθμό προτεραιοτήτων και αντίστοιχων μέτρων και εφαρμογών δίδοντας έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων που παράγονται από τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα πλοία, στην λεπτομερή παρακολούθηση – μέσω τεχνολογικών καινοτομιών – της ποιότητας του θορύβου, του νερού και του αέρα, στην ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας. Το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του λιμένα, σε στενή συνεργασία με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και εργαστήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου Πειραιά και Πανεπιστημίου Cardiff εφαρμόζει συγκεκριμένα προγράμματα παρακολούθησης, μέτρησης και ανάλυσης περιβαλλοντικών δεικτών, τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν βάση προσδιορισμού βέλτιστης πρακτικής αλλά και προτάσεων βελτιστοποίησης.

Βάσει των περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού, το λιμάνι επικεντρώνεται ήδη στον προσδιορισμό και εφαρμογή Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη συστήματος λεπτομερούς υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος και συστήματος ενεργειακής διαχείρισης. Το Σχέδιο Δράσης αποσκοπεί μεταξύ άλλων α) στη διερεύνηση κατάλληλων μέτρων μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος μέσω της λεπτομερούς αποτίμησης και αξιολόγησής του και β) στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του λιμένα μέσω της ενεργειακής χαρτογράφησης και αξιολόγησης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Η ανάπτυξη του Σχεδίου Δράσης αναπτύσσεται στα πλαίσια του έργου SUPAIR – Sustainable Ports in the Adriatic-Ionian Region, του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Interreg ADRION. Το έργο, διάρκειας 24 μηνών (Ιανουάριος 2018 – Δεκέμβριος 2019) και με προϋπολογισμό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα σε ευρωπαϊκά λιμάνια* της Αδριατικής – Ιονίου, καθώς και στον Πειραιά.

Το SUPAIR απαντώντας στην περιφερειακή πρόκληση της στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου, στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ναυτιλιακών και λιμενικών διαδικασιών με ολοκληρωμένη και διακρατική προσέγγιση. Βασικά αντικείμενα του έργου είναι: 1) η ενίσχυση της ικανότητας των λιμενικών αρχών στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της διασφάλισης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βιώσιμων πολυτροπικών μεταφορών, 2) η ενίσχυση των ρόλων των κύριων πολιτικών, τεχνικών και εμπορικών φορέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, 3) η δημιουργία ενός Διακρατικού Δικτύου Πράσινων Λιμένων της Αδριατικής – Ιονίου, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από χαμηλές εκπομπές άνθρακα, το οποίο αναμένεται να προσδιορίσει συστηματικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, με στόχο την ανάπτυξη πράσινων, ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων συστημάτων μεταφορών.

Τα Σχέδια Δράσης των επτά λιμένων ακολουθούν κοινή μεθοδολογία ανάπτυξης, διαμορφωμένη από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Βενετίας (VIU) με την συνεργασία όλων των εταίρων του προγράμματος, αποτυπώνοντας έτσι τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες κάθε φορέα.

Τα αποτελέσματα του έργου SUPAIR και τα Σχέδια Δράσης των συμμετεχόντων λιμένων αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου Αμοιβαίας Μάθησης (Mutual Learning Workshop) που θα φιλοξενηθεί από το Area Science Park (Τεργέστη – Ιταλία) τον Νοέμβριο του 2019. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής αναμένεται να καθιερωθεί επίσημα το Δίκτυο Διακρατικής Συνεργασίας των Πράσινων Λιμένων της Αδριατικής – Ιονίου (Transnational Cooperation Network of Adriatic-Ionian Green Ports) και να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής νέων λιμένων, με σκοπό την προώθηση και χρήση της μεθοδολογίας SUPAIR ως εργαλείο προσδιορισμού και εφαρμογής μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης.

Προτεινόμενα για εσάς

Γυμναστήριο λειτουργούσε παράνομα στον Πειραιά: Πρόστιμα σε 16 άτομα

Ανδρέας Ντίνης

Ιταλία: Τέλος τα κρουαζιερόπλοια και τα μεγάλα εμπορικά πλοία από τα κανάλια του ιστορικού κέντρου της Βενετίας

Μαρίνα Μπενέκου

Μπαλαρίνα χορεύει την «Λίμνη των Κύκνων» πάνω σε παγωμένη λίμνη για να σώσει τους κύκνους της [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Πειραιάς: Βρήκαν 100 κιλά κοκαΐνη κρυμμένα σε κοντέινερ με μπανάνες

Ανδρέας Ντίνης

Πτώση οχήματος στο λιμάνι του Πειραιά

Ανδρέας Ντίνης

Καταγγελία για θάνατο ηλικιωμένης ασθενούς από κορωνοϊό στην κλινική του Πειραιά με τα 81 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά – Βρέθηκαν πάνω από 70 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

«Μπλόκο» του ΣΔΟΕ σε 33 κιλά κοκαΐνης – Εντοπίστηκαν σε φορτίο με μπανάνες από το Εκουαδόρ

Tinad

Πειραιάς: Μειωμένος και στις εκπτώσεις ο τζίρος για επτά στα 10 καταστήματα

Δημήτρης Ντόγκας