Ο Ρομπουσόν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στη Γενεύη, έναν και πλέον χρόνο αφότου άρχισε να υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση κακοήθους όγκου στο πάγκρεας.
Ο Ζοέλ Ρουμποσόν, που ονομάστηκε «Σεφ του Αιώνα» το 1989 από τον διάσημο κατάλογο εστιατορίων Gualt Millau, είχε πάνω από δέκα γκουρμέ εστιατόρια σε τρεις ηπείρους, από το Τόκιο, την Μπανγκόγκ και τη Σαγκάη, μέχρι το Μονακό και το Λας Βέγκας κι ήταν γνωστός για τη συνεχή του καινοτομία, την τελειομανία του, τη χρήση λίγων σχετικά υλικών και την αποχή του από τις ακρότητες της γαλλικής nouvelle cuisine.
Καταξιώθηκε στο ρεστοράν του, το Jamin στο Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι ήταν ο μέντορας γνωστών σεφ όπως ο Ερίκ Ριπέρ και ο Γκόρντον Ράμσεϊ.
«Όσο γερνώ, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι την αλήθεια: όσο πιο απλή είναι μια τροφή, τόσο πιο εξαιρετική μπορεί να είναι», είχε δηλώσει στο Business Insider πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο Ρομπουσόν είχε εκπομπές μαγειρικής σε γαλλικά δίκτυα κι ήταν ο επίσημος σεφ του Euro 2016 στην πατρίδα του.
«Για να μιλήσουμε για τον Ζοέλ Ρομπουσόν ως μάγειρα είναι λίγο σαν να λέμε τα αυτόνητα: ότι δηλαδή ο Πάμπλο Πικάσο είναι ζωγράφος, ο Λουτσιάνο Παβαρότι τραγουδιστής, ο Φρεντερίκ Σοπέν πιανίστας» , έγραψε η Πατρίτσι Γουέλς, συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής «L’Atelier de Joel Robuchon»
Σχολιάζοντας την απώλεια του Ρομπουσόν ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό τον περιέγραψε στο Twitter ως «οραματιστή» που «θα συνεχίσει να εμπνέει τη νέα γενιά των σεφ».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]