Υλικά – Τανωμένος Σορβάς
250 γρ. κορκότο
500 γρ. πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ.σ. δυόσμο
1 κ.γ. αλάτι
1½ – 2 λίτρα νερό
Διαδικασία
Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.
Ξέρετε τι είναι τα λαλάγγια; Η πιο παραδοσιακή συνταγή που θα ξετρελαθείτε
Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Η εν λόγω ποντιακή συνταγή είναι από το melisoula.gr
Ειδήσεις σήμερα
Σταματίνα Τσιμτσιλή: Όλη η αλήθεια για το συμβόλαιο με τον ALPHA – Το κόλλημα και η επιθυμία της