Vegan χριστουγεννιάτικο μενού/1. Ψητές πατάτες με δεντρολίβανο
Υλικά
- 1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στην μέση αν είναι μεγάλες
- 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κομμένο δενδρολίβανο
- Αλατοπίπερο
- Φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανου για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, με αντικολλητικό χαρτί. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντάς τις πού και πού, για 1 ώρα και 15 λεπτά. Τέλος, σερβίρουμε με το φρέσκο δενδρολίβανο.
Vegan χριστουγεννιάτικο μενού/2. Ριζότο με λαχανικά
Υλικά
- 300 γραμμ. ρύζι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
- 400 γραμμ. μανιτάρια
- 8 σπαράγγια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 120 γραμμ. λευκό κρασί
- 950 γραμμ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
- 50 γραμμ. βούτυρο φυτικό
- 80 γραμμ. τριμμένο τυρί φυτικό
Διαδικασία
Αρχικά, αφαιρούμε το χοντρό μέρος από τα λαχανάκια, τα κόβουμε στη μέση στο ξύλο κοπής και τα βάζουμε για 3’ σε νερό που βράζει.
Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε μπολ με παγωμένο νερό να κρυώσουν και στη συνέχεια τα σουρώνουμε πού καλά.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια τα βάζουμε για 2’ σε νερό πού βράζει και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με προηγουμένως. Ζεσταίνουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα με μεγάλη βάση το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, καθαρίζουμε με χαρτί τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 3’.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Κόβουμε στη μέση, κατά μήκος σε φέτες το πράσο, το προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα φύλλα από το ένα κλωνάρι θυμάρι και ρίγανη, τα προσθέτουμε μαζί με λίγο βούτυρο και αλάτι στη κατσαρόλα, σοτάρουμε για 3’ και τα αποσύρουμε όλα σε ένα μπολ. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στη ιδιά κατσαρόλα, το σοτάρουμε για 1΄ σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να το σοτάρουμε για ακόμα 4’.
Σβήνουμε με το κρασί, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να τραβήξει το ρύζι τα υγρά, ρίχνουμε την επόμενη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μισοβράσει το ρύζι. Σε αυτό το σημείο μεταφέρουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια από το μπολ και συνεχίζουμε τη διαδικασία με το ζωμό και το ανακάτεμα μέχρι να βράσει το ρύζι. Παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα σπαράγγια κομμένα σε πλάγια κομμάτια ή ολόκληρα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα σοτάρουμε ελαφρός, τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Αφού το ρύζι μας έχει βράση στο βαθμό που επιθυμούμε αποσύρουμε και σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο τυρί στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε πολύ καλά να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε λίγο θυμάρι ψιλοκομμένο και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι στο φαγητό μας. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με το λαχανάκι Βρυξελλών και τα σπαράγγια από πάνω.
Vegan χριστουγεννιάτικο μενού/3. Brownies
Υλικά
- 240 γραμμ. αλεύρι γ. ο. χ.
- 200 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 220 γραμμ. καστανή ζάχαρη
- 70 γραμμ. κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπείκιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 120 γραμμ. νερό
- 220 γραμμ. βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα. Λιώνουμε σε μεσαίο μπολ το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων προσθέτουμε τις ζάχαρές, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά.
Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το κακάο, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί (23*33), μεταφέρουμε μέσα το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 35’ με 40’. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Ειδήσεις σήμερα
Νίκος Ξανθόπουλος: Διασωληνώθηκε ο αγαπημένος ηθοποιός – Η πρώτη φωτογραφία από το νοσοκομείο
GNTM 5: Σήμερα ο μεγάλος τελικός – Η μελαχρινή, η ξανθιά και η κοκκινομάλλα