Σουφλέ ομελέτας
Υλικά
3 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
1½ κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
120 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στο κέντρο. Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή μίξερ, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αυγών με τη μισή ποσότητα τυριού και το αλάτι. Μετά προσθέτουμε το ένα τέταρτο της μαρέγκας και ανακατεύουμε. Βάζουμε όλο το μίγμα μέσα στη μαρέγκα. Σε ένα τηγάνι διαστάσεων 16 πόντων, λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε το μίγμα των αυγών με τη μαρέγκα. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε την ομελέτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και για 17 – 20 λεπτά.
Croque madame με κρέμα τυρί
Υλικά
4 φέτες ψωμί με προζύμι ή χοντρές φέτες ψωμί του τοστ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
6 φέτες μεγάλες καπνιστό ζαμπόν
200 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Για την μπεσαμέλ με τυρί κρέμα
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζ. γάλα
200 γραμμ. τυρί κρέμα
140 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 τηγανητά αυγά σε βούτυρο
Διαδικασία
Για την μπεσαμέλ: Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας το γάλα, ύστερα το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μουστάρδα, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.
Για το ένα σάντουιτς: Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με βούτυρο και φρυγανίζουμε καλά. Αλείφουμε με μουστάρδα τις φέτες ψωμιού. Στη μία φέτα ψωμιού αλείφουμε λίγη μπεσαμέλ, βάζουμε 1 1/2 φέτα ζαμπόν και σκεπάζουμε με την άλλη φέτα. Ξαναβάζουμε 1 1/2 φέτα ζαμπόν και σκεπάζουμε πάλι με μία στρώση μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με γραβιέρα τριμμένη και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για να πάρει χρώμα. Φτιάχνουμε και το δεύτερο σάντουιτς και κάνουμε το ίδιο. Σερβίρουμε με τηγανητό αυγό από πάνω.
Αυγά ποσέ
Υλικά
2 αυγά
Νερό
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
Διαδικασία
Σπάμε τα αυγά σε ένα μικρό μπολ και προσέχουμε να μη μας σπάσουν οι κρόκοι. Προσθέτουμε μία κουταλιά ξίδι στο μπολ με τα αυγά και τα αφήνουμε ένα λεπτό πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα. Αυτό μας βοηθάει να μείνουν ξεχωριστά τα αυγά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε νερό (μέχρι τη μέση) και μία κουταλιά ξίδι και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Οταν είναι έτοιμο, ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος το νερό δημιουργώντας μια κυκλική δίνη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά μέσα το πρώτο αυγό, χωρίς να μας σπάσει ο κρόκος και, έχοντας δημιουργήσει εκ νέου δίνη, προσθέτουμε και το δεύτερο. Κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε για 2 – 2,5 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των αυγών. Αφαιρούμε τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα και τα καταναλώνουμε κατά προτίμηση όσο είναι ακόμη ζεστά.
Ειδήσεις σήμερα
Λέκκας στον «.Ε.Τ.»: Οι αιτίες που «φούντωσαν» τη φωτιά – SOS για όλη την Αττική
Μαλακάσα: Με κεριά εκκλησίας έβαλε φωτιά ο Βρετανός εμπρηστής – Τι βρέθηκε πάνω του