Υλικά
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα digestive
125 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. κακάο
Για το σπιτικό dulce de leche
180 γρ. βούτυρο
180 γρ. μαύρη ζάχαρη
2 συσκ. γάλα ζαχαρούχο (2 x 410 γρ.)
60 γρ. ξύσμα σοκολάτας
Για το τελείωμα
4 μέτριες μπανάνες (ώριμες και γερές)
300 γρ. χτυπημένη κρέμα 35% (σε παχύρρευστη μορφή)
Ξύσμα σοκολάτας
Για την επικάλυψη
Λίγο κακάο για πασπάλισμα
Για τη βάση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, για να φτιάξουμε τη βάση του μπανόφι (banoffee).
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να λιώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα.
Ανακατεύουμε να βραχούν καλά τα μπισκότα.
Ντύνουμε φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ. Φροντίζουμε να ντύσουμε τα πλαϊνά, ανασηκώνοντας.
Για τη κρέμα μπανόφι
Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε 6 με 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα καραμέλα γάλακτος πηχτή με σκούρο χρώμα.
Αδειάζουμε τη μισή κρέμα καραμέλας στη βάση μπισκότου.
Ρίχνουμε τη σοκολάτα στην υπόλοιπη κρέμα καραμέλα γάλακτος και ανακατεύουμε να λιώσει.
Περιχύνουμε τη δεύτερη στρώση μπλέκοντας τη μια μέσα στην άλλη.
Παγώνουμε για 2 με 3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Ξεφορμάρουμε το banoffee.
Στρώνουμε φέτες μπανάνας σε όλη την επιφάνεια γαρνίρουμε με την χτυπημένη παχύρρευστη κρέμα και πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτας και κακάο.
Στην κατσαρόλα
Αφαιρούμε τα χαρτιά από δυο κλειστές συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ελέγχοντας πάντα το νερό ώστε να καλύπτει τα κουτιά για 2:30-3:00 ώρες, ανάλογα πόσο σκούρο το θέλουμε.
Στο φούρνο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Θα ψήσουμε σε μπεν μαρί.
Γεμίζουμε μέχρι την μέση βαθύ ταψί με ζεστό νερό.
Σε μικρό πυρέξ, 22-24 εκ., αδειάζουμε ένα ζαχαρούχο γάλα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε μέσα στο μπεν μαρί.
Ψήνουμε τη μπανόφι για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να πάρει σκούρο χρώμα.
Κατά την διάρκεια ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά στο μπεν μαρί.
Πρέπει πάντα να καλύπτουν τη μέση από ένα ταψί.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στο μπεν μαρί.