Ε λοιπόν σου έχω την απάντηση για το τι τρώμε τα Θεοφάνεια.
Όπως θα διαπιστώσεις και μόνος/μόνη σου, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, είθισται την ημέρα των Φώτων να τρώνε ψάρι. όμως αυτό δεν είναι δεσμευτικό, ούτε “επιβάλλεται” από την θρησκεία μας. Είσαι ελεύθερος να επιλέξεις ότι θες, αν θέλεις όμως να ακολουθήσεις την παράδοση, καλό είναι να επιλέξεις ένα ψαράκι για το τραπέζι σου, που μόνο καλό θα σου κάνει μετά το μπόλικο και λιπαρό φαγητό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το τριήμερο των φώτων ξεκινάει με τον κλασικό και παραδοσιακό εκκλησιασμό το ρπωί της παραμονής των Θεοφανείων. Μετά την λειτουργία, είθισται ο ιερέας μαζί με τους πιστούς να βγαίνουν από το ναό και να κατευθυνθούν προς το σημείο που γίνεται η γνωστή σε όλους μας “Κατάδυση του Σταυρού”.
Συνήθως “πετάμε τον σταυρό” σε κάποιο λιμάνι, ποτάμι, λίμνη ή και θάλασσα. Μετά τη ρίψη του σταυρού, πέφτουν όσοι πιστοί “αντέχουν το κρύο” για να πιάσουν τον σταυρό. Αυτός που θα καταφέρει να τον πιάσει, θεωρείται τυχερός και ευλογημένος.
Αφού μάθαμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες για τα Θεοφάνεια, πάμε να δούμε τι τρώμε των φώτων, αν θέλουμε να κάνουμε το πιο παραδοσιακό τραπέζι.
Τα φαγητά για τα Θεοφάνεια:
Τσιπούρα στο φούρνο με λαχανικά
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή
Τσιπούρα στο φούρνο με ολόφρεσκα λαχανικά! Μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για τα ελαφριά καλοκαιρινά φαγητά! Η τσιπούρα είναι ψητή, ελαφριά και μόνο με λαχανικά για εσένα που προσέχεις!
Σαλάτα Αθηναϊκή
Η αθηναϊκή σαλάτα για όσουν δεν ξέρουν τι είναι, θα τους πως ότι είναι ένα μοναδικό πιάτο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά που κουβαλά την αίγλη της Αθήνας του 1970! Αποτελούσε ένα από τα βασικά πιάτα σε μπουφέδες και συνεστιάσεις και η διακόσμησή της ήταν θέμα συζήτησης στους καλούς κύκλους των Αθηνών! Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε την αθηναϊκή σαλάτα και με αυτή την υπέροχη συνταγή!
Λαβράκι στον φούρνο
Πεντανόστιμο λαβράκι στον φούρνο με λαχανικά που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Το λαβράκι από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκει στα περιζήτητα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσιο στα λιπαρά οξέα Ω3. Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, πχ. στη σχάρα, στον ατμό και στον φούρνο κα.
Ειδήσεις σήμερα