Υλικά – αφράτη καρυδόπιτα
7 αυγά
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια σκόνη
380 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο
130 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 κτγ. κανέλα σκόνη
1 κτγ. μπέικιν πάουντερ
Λεμόνι φλούδα
Για το σιρόπι της καρυδόπιτας
400 ml νερό
380 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Φλούδα από λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Διαδικασία
Αρχικά βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι (προσοχή όχι φαρδιά κατσαρόλα) και βάζουμε να βράσει. Με το που βράσει, μετράμε 5 λεπτά και βγάζουμε απ’ τη φωτιά. Το σιρόπι θα το χρησιμοποιήσουμε κρύο.
Για την καρυδόπιτα: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τα χτυπάμε για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σε τρεις δόσεις την ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς και τέλος την βανίλια.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ μεταλλικό το μείγμα και το βάζουμε σε μπεν-μαρί (κατσαρόλα με νερό που βράζει, 2 κούπες νερό). Με το που βράσει, βάζουμε πάνω το μεταλλικό μπολ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Μετράμε 2 λεπτά ακριβώς, ανακατεύοντας.
Το μείγμα μας πρέπει να φτάσει στους 45 βαθμούς, όποτε αν έχετε θερμόμετρο να το χρησιμοποιήσετε, δεν πρέπει να τους ξεπεράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα μυρίσει. Μεταφέρουμε πάλι στο μίξερ και το βάζουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 15 λεπτά, αυτό το κάνουμε για να κρυώσει το μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, φρυγανιά, καρύδι, ψιλοκομμένο, κανέλα, μπέικιν και ξύσμα λεμόνι, ανακατεύουμε. Τέλος βγάζουμε από το μίξερ τα αυγά και προσθέτουμε μέσα το μίγμα με τα καρύδια, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 28 εκ και ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και ζέστη καρυδόπιτα.
Ειδήσεις σήμερα
Ελεονώρα Μελέτη: Η πρώτη φωτογραφία από τις Βρυξέλλες και το casual chic look
Survivor spoiler: Κλείδωσαν οι υποψήφιοι προς αποχώρηση – Ποιοι πάνε Γαλάτσι
Καιρός: Τι είναι το «κιράζ μελτέμ» και τι θα φέρει στην Ελλάδα – Συναγερμός για τις πυρκαγιές