Γεμιστά
Υλικά
- 5 ντομάτες
- 5 κολοκυθάκια
- 5 πιπεριές
Για τη γέμιση
- 300 γραμμ. ρύζι κίτρινο
- 3 καρότα
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 κολοκυθάκια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 ποτήρι νερό
- 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 10 πατάτες
Διαδικασία
Ανοίγουμε τα λαχανικά μας που είναι για γέμισμα, αφαιρούμε την σάρκα και κρατάμε στην άκρη. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τρίβουμε στο χονδρό τμήμα του τρίφτη τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, σωτάρουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, κολοκυθάκια και τα αλεσμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε στη φωτιά να τραβήξει λίγο τα υγρά και αφαιρούμε. Πρέπει το ρύζι να φτάσει στο μισό του βρασμού του. Αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και έξτρα ελαιόλαδο (μια κούπα κατά προτίμηση). Γεμίζουμε τα ανοιχτά λαχανικά μας, βάζουμε τα καπάκια τους και μεταφέρουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, αλατίζουμε και τις προσθέτουμε στο ταψί. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.Βάζουμε ελαιόλαδο πάνω απ’ τα γεμιστά και τις πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τα γεμιστά μας και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρυσάφι χρώμα.
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
- 1.200 γραμμ. κολοκύθια
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- 300 γραμμ. φέτα
- 300 γραμμ. ανθότυρο
- 200 γραμμ. αλεύρι
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 κουταλιές της σούπας άνηθο
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Τα αλατίζουμε και τα ακουμπάμε σε ψιλή σίτα να στραγγίξουν για 20 λεπτά. Τα βάζουμε σε μια πετσέτα και τα πιέζουμε καλά να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ για την κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, τα αβγά χτυπημένα, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη μισή ποσότητα φέτας και ανθότυρου σπασμένα με το χέρι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε. Αλείφουμε ένα ταψί 30×40 εκατοστών με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα των τυριών σε κομματάκια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
Σπαγγέτι με κεφτεδάκια
Υλικά
- 600 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 1 ντομάτα
- 1 σκ. σκόρδο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
- 2 κουταλιές της σούπας μαιντανό
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
Για την σάλτσα ντομάτας
-
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκ. σκόρδο
- 60 ml λευκό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 300 γραμμ. ντομάτα κον-κασέ
- 300 ml νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 κύβο λαχανικών
- 4 κουταλιές της σούπας βασιλικό φρέσκο
Διαδικασία
Ζητάμε απ’ τον χασάπη μας να μας περάσει τον κιμά δυο φορές απ’ την μηχανή. Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι, τις ντομάτες στον τρίφτη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το αβγό, το τριμμένο σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο μπολ. Βάζουμε στο μούλτι το μπαγιάτικο ψωμί και το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Αυτό βοηθάει γιατί θα δέσει ωραία ο κιμάς και θα τραβήξει όλα τα αρώματα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ή σε ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, 2-3 λεπτά. Βάζουμε σε χαρτί να στραγγίσουν.
Για την σάλτσα ντομάτας: Σε ένα κατσαρολάκι φαρδύ βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την τομάτα κον κασέ και τα υπόλοιπα υλικά( εκτός τον βασιλικό) και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Το ιδανικό είναι να περάσουμε την σάλτσα από σίτα, για να μην έχει κομματάκια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον βασιλικό. Βάζουμε τα κεφτεδάκια στην σάλτσα τομάτας και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το βράσιμο των ζυμαρικών μας το καθορίζει η κάθε εταιρεία.
Στην συσκευασία γράφει πόσα λεπτά θέλουν βράσιμο. Να τα βράσετε 2 λεπτά λιγότερα από ότι μας λέει η συσκευασία για να γίνουν αλ τέντε. Σουρώνουμε, βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα ζυμαρικά μας.
Ειδήσεις σήμερα
«Βουίζει» το διαδίκτυο εδώ και λίγα 24ωρα με την είδηση που κυκλοφόρησε για την Αθηνά Ωνάση