Με ζυμαρικά, τυριά, μπέικον & κρέμα γάλακτος
Υλικά
Για την μπεσαμέλ
50 γραμμ. βούτυρο
50 γραμμ. αλεύρι
800 ml γάλα
2 αβγά
50 γραμμ. γραβιέρα αλμυρή
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι & πιπέρι
Για το σουφλέ
350 γραμμ. ριγκατόνι
70 γραμμ. βούτυρο
150 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα
150 γραμμ. πιπεριές
150 γραμμ. μπέικον
100 γραμμ. γραβιέρα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς σπόρους
100 ml κρέμα γάλακτος
1 αβγό
1 κρόκος αβγού
1 κουταλιά της σούπας από την μπεσαμέλ
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Για την μπεσαμέλ: Ξεκινάμε βάζοντας το γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και μετά ρίχνουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε σε 5 δόσεις το ζεστό γάλα και συνεχώς ανακατεύουμε με προσοχή χωρίς να κολλήσει στα τοιχώματα. Οταν τελειώσουμε με το γάλα, αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Η μπεσαμέλ θα είναι αραιή, γιατί θέλουμε να μπει μέσα στα ζυμαρικά και όχι από πάνω.
Για τα ζυμαρικά: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά στα λεπτά που αναγράφει το πακέτο και τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν. Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε τα μανιτάρια σε φέτες, έπειτα προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και μετά τις πιπεριές ψιλοκομμένες. Αφαιρούμε από το μάτι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τα υλικά από το τηγάνι, μία κουταλιά από την μπεσαμέλ, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, τα 100 γραμμ. γραβιέρα, την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ και αφήνουμε να εισχωρήσει μέσα στα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Με κανταΐφι & τέσσερα τυριά
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
600 ml γάλα χλιαρό
400 ml κρέμα γάλακτος 35%
5 αβγά
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
50 γραμμ. βούτυρο
Για τη γέμιση
200 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
150 γραμμ. καπνιστό τυρί τριμμένο
200 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
150 γραμμ. παρμεζάνα
150 γραμμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
150 γραμμ. μπέικον ψιλοκομμένο
200 γραμμ. μπεσαμέλ (όπως στην προαναφερθείσα συνταγή)
1 αβγό
1 κρόκος αβγού
100 γραμμ. βούτυρο για το κανταΐφι
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Αλείφουμε ένα πυρέξ με βούτυρο. Αφήνουμε να ξεπαγώσει το κανταΐφι και το ξάνουμε. Το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, το μισό θα πάει από κάτω και το άλλο μισό πάνω από τη γέμιση. Το κρατάμε μαλακό βάζοντας μια πετσέτα βρεγμένη από πάνω του. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν, το μπέικον, την μπεσαμέλ, τα αβγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στον πάτο του πυρέξ και αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση.
Επειτα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Προσοχή: Δεν το πιέζουμε, θέλουμε να είναι αφράτο. Χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 5 αβγά με το γάλα, την κρέμα γάλακτος και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε το κανταΐφι.
Αφήνουμε το πυρέξ για 1 ώρα εκτός ψυγείου ώστε να φουσκώσει με τα υγρά το κανταΐφι. Επειτα από 1 ώρα λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε πάνω από το κανταΐφι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια από το κανταΐφι.
Σουφλέ καρμπονάρα στον φούρνο
Υλικά
500 γραμμ. ριγκατόνι
60 γραμμ. βούτυρο
250 γραμμ. μπέικον άκοπο (κομμένο κύβους)
200 γραμμ. ζαμπόν χοιρινό σε φέτες ή γαλοπούλα
2 κρόκοι αβγών
200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
400 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35%
150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Βράζουμε τα ριγκατόνι 2 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι μας λέει η συσκευασία, σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και όταν πάρει θερμοκρασία σοτάρουμε το μπέικον να πάρει χρώμα, αφαιρούμε και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, την παρμεζάνα, το σοταρισμένο μπέικον, το ψιλοκομμένο ζαμπόν ή γαλοπούλα και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε το ριγκατόνι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ απλώνουμε το μίγμα με τα ριγκατόνι και από πάνω σκεπάζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά στον αέρα. Για να κάνει ωραία κρούστα ψήνουμε άλλα 4 λεπτά στο γκριλ του φούρνου. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγη πάπρικα.
Ειδήσεις σήμερα
Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας για επαγγελματικά, οικονομικά και αισθηματικά
Τηλεθέαση: Δεν θα πιστέψετε ποιος κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα