Συνταγή για μυρωδάτο ψωμί με κανέλα και ζάχαρη
Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Υλικά που θα χρειαστείτε
- 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, πλήρες σε λιπαρά
- 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
- 1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό
- 2 1/4 κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά στιγμής
- 3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια γλυκού λιωμένο βούτυρο
- 1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Οδηγίες
1. Χτυπάμε μαζί το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη, το νερό και τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
2. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα.
3. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο του μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αρχικό μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά. Αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και ανακατεύουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και ελαστική. (Μπορούμε να προσθέσουμε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού επιπλέον αλεύρι εάν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.)
4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί για 1 περίπου ώρα ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
5. Για τη γέμιση, αναμιγνύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα.
6. Αφού απλώσουμε τη ζύμη, την αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης-κανέλας. Στη συνέχεια, την τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε 2 ίδια κομμάτια με ένα μαχαίρι. Αυτά τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μια πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες για να δημιουργηθεί ένα στεφάνι.
Ειδήσεις σήμερα
Τόνια Σωτηροπούλου: «Ο Τζόνι Ντεπ μου ζήτησε…» [Βίντεο]
«Έρχεται» δύσκολο Σαββατοκύριακο για 3 ζώδια – Ο ρόλος των δεσμών της Σελήνης