Υλικά
Για το ρολό
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ελιά)
200 γραμμ. ψωμί ψίχα
100 ml γάλα
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 πιπεριές πράσινες
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ξερό
150 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 αβγό
Αλάτι & πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση του ρολού
5 αβγά βρασμένα
5 φέτες μπέικον
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Για το πέστο μαϊντανού
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
100 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
100 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες baby
1 φύλλο δάφνης
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας θυμάρι
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Για το πέστο μαϊντανού: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.
Για το ρολό κιμά στον φούρνο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα με το ψωμί να μουλιάσει. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αυτό το κάνουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και να μη νερώσει ο κιμάς μας.
Οταν τελειώσει το σοτάρισμα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το θυμάρι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα υλικά από το τηγάνι, το τριμμένο τυρί, το ψωμί που έχει στραγγίξει καλά από το γάλα, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου να γίνει αφράτος ο κιμάς μας. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο μας, λαδώνουμε με ένα πινέλο και απλώνουμε πάνω το μίγμα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 30 x 22 εκ.
Αλείφουμε το πέστο σε όλο τον κιμά. Περνάμε τα βρασμένα αβγά από αλεύρι, αυτό βοηθάει όταν κόβουμε το ρολό μας να μην ξεκολλάει από τον κιμά. Προσθέτουμε τα βρασμένα αβγά αφού τα έχουμε τυλίξει με μπέικον. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας κλείνουμε σε σχήμα ρολό. Στρίβουμε τις άκρες, ώστε να τυλίξουμε σαν καραμέλα. Τυλίγουμε τώρα και με αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και βάζουμε 1 κούπα νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 175 βαθμούς, έπειτα αφαιρούμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και βάζουμε για άλλα 10 λεπτά να πάρει χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να καθίσει 10 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.
Για τις πατάτες: Βράζουμε τις πατάτες βάζοντας σε κρύο νερό μαζί με 1 φύλλο δάφνης και αλάτι. Βράζουμε για 20 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και κόβουμε στη μέση. Σοτάρουμε σε βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.
Μπιφτέκια γεμιστά με κασέρι και γλυκοπατάτες στον φούρνο
Υλικά
750 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς ελιά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ασπράδι αβγού
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
5 κουταλιές της σούπας ξερό ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα τριμμένο στον τρίφτη)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γραμμ. κασέρι
Αλάτι & πιπέρι
1 ντομάτα τριμμένη
Για τις γλυκοπατάτες
4 γλυκοπατάτες
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
1½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
Θυμάρι
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά του. Δεν αλατίζουμε τον κιμά καθόλου, μόνο στο τέλος όταν ψηθούν τα μπιφτέκια μας. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Φτιάχνουμε 6 μπιφτέκια από 125 γραμμ. το καθένα.
Κόβουμε το κασέρι σε κομμάτια, το κάθε μπιφτέκι θα πάρει 70 γραμμ. κασέρι περίπου. Βάζουμε στον πάγκο εργασίας μας το ένα μπιφτέκι, το πιπερώνουμε. Προσθέτουμε στο κέντρο του ένα κομμάτι κασέρι, μετά βάζουμε το άλλο από πάνω και πιέζουμε περιμετρικά για να ενωθεί και να κλείσει. Βάζουμε τα μπιφτέκια στο ψυγείο για μία ώρα.
Τα ψήνουμε σε μαντεμένια σχάρα, που είναι πολύ ζεστή, πρώτα και μετά στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Για τις γλυκοπατάτες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε μέσα τα μπαχαρικά.
Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά με το μίγμα με το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε και το θυμάρι. Ψήνουμε για 35 λεπτά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
Κιμαδόπιτα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο με ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί
2 τριμμένα καρότα
2 αβγά
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
170 γραμμ. τραχανά ξινό
200 γραμμ. γραβιέρα
Αλάτι & πιπέρι
Για την επάλειψη
50 ml ελαιόλαδο
50 ml γιαούρτι
1 κρόκος αβγού
1 κουταλάκι του γλυκού μαυροκούκι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του.
Συνεχίζουμε με τα τριμμένα καρότα στον τρίφτη βάζοντας και αυτά στην κατσαρόλα, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και το κύμινο, ανακατεύουμε και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον τραχανά, τα αβγά, τη γραβιέρα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 x 35 εκ. στρώνουμε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού (βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα). Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτουμε τη γέμιση, προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγη γραβιέρα τριμμένη, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείφοντας συνεχώς με ελαιόλαδο. Βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τον κρόκο. Στο τελευταίο φύλλο περνάμε με αυτό το μίγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα και μετά δυναμώνουμε λίγο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Από το περιοδικό ΤΥΠΟΣ TV που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Διαβολοβδομάδα για τα περισσότερα ζώδια – Τι θα συμβεί σε επαγγελματικά και αισθηματικά