Σουπιές κρασάτες με το μελάνι τους – Το μυστικό για να τις «απογειώσεις»
….Η επιτυχία του βασίζεται στην χυλωμένη σάλτσα του
Συστατικά
1 κιλό (μεγάλες καλύτερα) σουπιές (ζητάτε να σας καθαρίσουν τις σουπιές στο ιχθυοπωλείο, αλλά να σας κρατήσουν 2-3 σακουλάκια μελάνι),
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένα,
2 φύλλα δάφνης,
1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού,
½ φλ. κόκκινο κρασί,
½ κοφτό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι,
ρύζι για το σερβίρισμα, προαιρετικά.
Βήματα
Κόβετε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια (γιατί θα σουρώσουν στο ψήσιμο) και τα πλοκάμια τους στα δυο, αφαιρώντας από το κεφάλι το κοκαλάκι τους.
Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά και τις αφήνετε κατεβάσουν το νερό τους και τις βράζετε μέχρι να εξατμιστεί, ανακατεύοντάς τις συχνά.
Στο μεταξύ, βάζετε τα σακουλάκια του μελανιού των σουπιών σε ένα ποτήρι με νερό και τα τρυπάτε με ένα μαχαιράκι.
Τα ανακατεύετε να μαυρίσει καλά το νερό.
Όταν απορροφήσουν οι σουπιές το νερό τους, ρίχνετε στην κατσαρόλα το λάδι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ζεσταθεί.
Ύστερα, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να μαραθεί και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Σβήνετε τις σουπιές με το κρασί και το αφήνετε να κοχλάσει και να μείνει περίπου το μισό.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τους σπόρους πιπεριού, το αλάτι, το πιπέρι, τα ανακατεύετε και μετά ρίχνετε μέσα το νερό με το μελάνι της σουπιάς και το ανακατεύετε καλά.
Αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Το ψήνετε για 1-1½ περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές προσθέτοντας λίγο νερό όταν χρειάζεται.
Τις σερβίρετε, αν θέλετε με ρύζι.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Σε κάποια μέρη της Ελλάδας αρωματίζουν το φαγητό με μάραθο.
Ειδήσεις σήμερα
Όταν «Τα Φιλαράκια» μπήκαν στα σπίτια μας: Άγνωστες ιστορίες πίσω από τις κάμερες [Βίντεο]
Τα 3 ζώδια που επηρεάζει η φθινοπωρινή ισημερία – Δύσκολες μέρες για μερικούς