Για την σκορδαλιά με πατάτα
Υλικά
500 γραμμ. πατάτες βρασμένες
6 σκελίδες σκόρδο
60 γραμμ. ξύδι λευκό
230 γραμμ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βράζετε τις πατάτες με την φλούδα τους, έπειτα τις καθαρίζετε. Πολτοποιείτε το σκόρδο σε ένα μούλτι με 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο. Λιώνετε τις πατάτες στο γουδί και προσθέτετε το σκόρδο. Χτυπάτε με το γουδοχέρι προσθέτοντας σιγά σιγά και εναλλάξ το ξύδι και το λάδι. Δοκιμάζετε και αλατίζετε.
Οι πατάτες πρέπει να είναι ζεστές όταν τις βάλουμε στο γουδί η στον κάδο του μίξερ με το φτερό.
Για την σκορδαλιά με ψωμί
Υλικά
1 κιλό μπαγιάτικο λευκό, ψωμί χωρίς την κόρα του
60 γραμμ. ξύδι λευκό
Αλάτι
260 γραμμ. ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο στο μούλτι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Μουσκεύετε το μπαγιάτικο ψωμί σε νερό. Στύβετε μέσα σε μια πετσέτα το ψωμί για να απομακρύνετε το νερό. Πολτοποιείτε τα σκόρδα. Προσθέτετε σε ένα μπολ το ψωμί με το σκόρδο και στην συνέχεια προσθέτετε το λάδι και ξύδι σίγα σίγα. Ανακατεύετε τα υλικά με ένα ραβδομίξερ. Εάν η σκορδαλιά γίνεται πολύ πηκτή, ρίχνετε και λίγο κρύο νερό και συνεχίζετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.