Σαρακοστή: Μηλόπιτα Νηστίσιμη
Υλικά:
Για τη ζύμη:
200 γρ. σπορέλαιο
ξύσμα, από 2 πορτοκάλια
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
5 μήλα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για τη γέμιση
Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα. Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα.
Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για τη μηλόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Προβλέψεις Ταρώ για τα 12 ζώδια – «Έρχεται» Σαββατοκύριακο… εξομολογήσεων