Η γεύση τους είναι πλούσια και ισορροπημένη. Η γέμιση, με βάση τον χαλβά, έχει μια γλυκιά γεύση με νότες κανέλας και πορτοκαλιού, ενώ η κρούστα προσθέτει μια ωραία αλμυρή πινελιά.
Σαρακοστή: Γιανιώτικα τριγωνάκια… για να σας «γλυκάνουν» την νηστεία:
Υλικά
56 τριγωνάκια 150ο – 160ο C
14 φύλλα κρούστας ( φρέσκα μαλακά ) ½ kg περίπου
100 gr φύλλο κανταίφι ψημένο
1 1/2 φλ.τσ σπορέλαιο ( πινέλο )
Γέμιση
250ml σιρόπι καυτό ( από γλυκό του κουταλιού )
250gr καρύδια τριμμένα με τη φρυγανιά
50gr φρυγανιά τριμμένη ή μπισκότα
1 κ.γλ κανέλα τριμμένη
1/2 κ.γλ γαρύφαλλο τριμμένο
56 γαρύφαλλα καρφάκια στο κέντρο κάθε τριγώνου
Σιρόπι κρύο γλυκό – ζεστό σιρόπι
200gr ζάχαρη
250ml νερό
1κ.γ γλυκόζη
2 ξύλα κανέλας
1/2 λεμόνι τον χυμό και τη φλούδα
4 γαρύφαλλα καρφωμένα στη φλούδα του λεμονιού
Εκτέλεση
Ρίχνω στο καυτό σιρόπι το μίγμα των τριμμένων καρυδιών και της φρυγανιάς με τα κανελογαρύφαλλα .
Προσθέτω και το ψημένο φύλλο κανταίφι και το ενσωματώνω το μίγμα .
Απλώνουμε στον πάγκο μας δύο λαδωμένα μεταξύ τους και επάνω, φύλλα κρούστας με την μεγάλη πλευρά οριζόντια μπροστά μας.
Χωρίζω το φύλλο στη μέση και πάλι μέχρι να έχω 8 λωρίδες .
Στη βάση κάθε λωρίδας, βάζω από 1 κ γλ μείγμα και τα διπλώνω σε τριγωνάκια. Τα τοποθετώ σε λαδωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και για τα άλλα φύλλα.
Στο τέλος έχω 56 τριγωνάκια σε δύο ταψιά.
Τα λαδώνω καλά με πινέλο ( περισσότερο στις γωνίες τους για να μην μαυρίσουν ) και ζουλάμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο τους.
Ψήνω στις αντιστάσεις , στους 150ο – 160ο C μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα σιροπιάζουμε με το πινέλο και από τις δύο πλευρές τους.
Τα αφήνουμε να τραβήξουν και μετά τα αφήνουμε όρθια , για ένα βράδυ, να στεγνώσουν εξωτερικά και να μην κολλάνε. ( αν θέλουμε )
Μπορούμε να τα τυλίξουμε και με σοκολάτα.
Καλή επιτυχία
Ειδήσεις σήμερα
Τα «Ταρώ του Σαββατοκύριακου» προβλέψεις για τα 12 ζώδια
Αρκάς: Επικό σκίτσο με την Κυριακή να τα… χώνει στο Σάββατο [Εικόνα]
Αλλαγή ώρας: Από τα ξημερώματα «χάνουμε» μια ώρα ύπνο – Γυρίστε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά