Ρολό χοιρινό με σάλτσα κρασιού που λιώνει στο στόμα
Υλικά
2,5 kgr χοιρινη σπαλα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με μέλι
1 μήλο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγα φρέσκα βότανα
Για την σάλτσα κρασιού με μέλι χρειαζόμαστε
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια
2 καρότα μία σκελιδα σκορδο
1 κομμάτι σέλερι
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
κόκκους μαύρου πιπεριού
750ml κόκκινο κρασί
500 ml ζωμό κρέατος
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 πορτοκάλι
1/2 μήλο
25 γραμμάρια βούτυρο
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσετε αναψτε το φούρνο 170 σε αντιστάσεις
Ανοίγουμε με μαχαίρι το χοιρινο όσο περισσότερο μπορουμε με τον τρόπο αυτό κάνω μεγαλύτερη επιφάνεια. Αλείφω με ελαιόλαδο ρίχνω αλάτι καλά πιπέρι και τα μυρωδικά θυμάρι και δεν δεντρολίβανο και αλείφω καλά.
Απλώνω πάνω ένα μηλο τριμμένο σε όλη την επιφάνεια του κρέατος που θα δώσει μια γλύκα στο χοιρινό.
Βάζω μουστάρδα παντού και με ηρεμία θα τυλίξω το ρολό μου ώστε να χει ένα ωραίο στρογγυλό σχήμα. Τυλιγω το κρεας με τα υλικά μεσα σε ένα ωραίο σφιχτό ρολό θα το αλείψω με λαδι και λιγο μουστάρδα. Απο πάνω θα το τρίψω και με αλάτι πιπέρι που έχει περισσέψει. Το δένω με το σπαγγο.
Τυλίγουμε με λαδόκολλα και μ ένα αλουμινόχαρτο απλά για να κρατάει τις λαδόκολλες
Βαζω σε ταψάκι στο φούρνο 170 αντιστάσεις στην κάτω σχάρα καλά σκεπασμένο για δυο ολόκληρες ώρες μετά από 2 ώρες θα ανοίξω όλα τα χαρτιά θα συγκεντρώσω όλα τα ζουμάκια του σε μία μικρή κατσαρόλα δεν τα πετάμε το βάζω πάνω σε σχαρα με την πλευρά του λίπους από πάνω και συνεχίζω το ψήσιμο γύρω στα 30 λεπτά αλείφοντας τακτικά με τη σάλτσα που θα φτιάξουμε
Για την σάλτσα κρασιού
Βαζω την κατσαρόλα μου στη φωτιά με ελαιόλαδο και ριχνω το κρεμμύδι μου κομμένο σε χοντρά κομμάτια το καρότο κομμένο σε χοντρές φέτες και το σελερι σε κομάτια όλα μαζί μέσα στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμύδια και μία σκελίδα σκόρδο, το μήλο σε χοντρά κομμάτια και θέλω και μισό πορτοκάλι σε κομμάτια
Ρίχνω μέσα το θυμάρι το δαχνόφυλλο και λίγους κόκους από μαύρο πιπέρι σβήνω με το κόκκινο κρασί. Ριχνω και το μελι και απο την ωρα που θα παρει βραση βράζω το κρασί αφήνω για 5 λεπτά και μετά προσθέτω μέσα και το ζωμό κρέατος. Μόλις περάσουν 10 λεπτά δυνατού βρασμού κατεβαίνει στο μισό ο όγκος του υγρού.
Τα σουρώνω όλα τα υλικά το ξαναβάζω στη φωτιά μου και το αφήνω να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάνει χοντρή φουσκάλα και να δέσει η σάλτσα μου. Μολις σβήσω τη φωτιά ρίχνω μέσα ένα κομματάκι μικρό από παγωμένο βούτυρο και την ανακατεύω
να γυαλίσει και είναι έτοιμο για να μπει σε σαλτσιέρα και περιμένει εδώ.
Οσο μένει η σάλτσα και περάσουν 5-10 λεπτά αρχίζει σιγά-σιγά και πήζει
Βγάζω το κρέας από τα χαρτιά το βάζω πάνω σε μία σχάρα από κάτω έβαλα ταψάκι συνέχισα το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ωραία απ έξω και το άφησα να σταθεί για 10 λεπτά πάνω στον πάγκο
Κοβουμε σε φέτες και είναι έτοιμο να μπει στην πιατέλα με πουρέ πατάτας και με τη φανταστική σάλτσα απο πάνω που έχουμε φτιάξει
Ειδήσεις σήμερα
Χωρισμοί και εντάσεις για αυτά τα 3 ζώδια – Τελείωσαν τα αστεία οπλιστείτε με υπομονή