Η κρέμα τυριού φουσκώνει κατά το ψήσιμο, δημιουργώντας μια ελαφριά και γευστική εμπειρία.
Συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε τυριά υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίσετε πλούσια γεύση.
- Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα προσθέσετε στο μείγμα.
- Μην ανακατέψετε πολύ δυνατά το μείγμα, καθώς μπορεί να χαθεί ο αέρας.
- Ψήστε την τυρόπιτα σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο και αποφύγετε το άνοιγμα της πόρτας κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Σερβίρετε την τυρόπιτα σουφλέ ζεστή ή χλιαρή.
Υλικά
• 750 ml γάλα ολόπαχο
• 500 γρ. φέτα
• 300 γρ. κασέρι
• 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, αμφιλοχίας ή Μετσόβου
• 3-4 αυγά χατζέλη (μυτιληνιά)
• ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (λεπτό, όχι χωριάτικο)
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα τυριά στο χονδρό του τρίφτη και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Στρώνουμε 4 φύλλα στη βάση του ταψιού, λαδώνοντας μόνο τα δύο πρώτα.
Αδειάζουμε το μισό μίγμα τυριών. Απλώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε και τα υπόλοιπα τυριά.
Συνεχίζουμε με 4 φύλλα ακόμα.
Χαράζουμε τα φύλλα, κόβοντας τη στεγνή τυρόπιτα σε μερίδες/τετράγωνα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το γάλα.
Περιλoύουμε τη τυρόπιτα με το μίγμα αυγών/γάλακτος.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες ή αποβραδίς.
Βγάζουμε από το ψυγείο και βάζουμε τη κρύα τυρόπιτα σε κρύο φούρνο, όχι προθερμασμένο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς C, για μία ώρα και μετά για μισή ώρα στους 200, μέχρι να στεγνώσει και να ροδοκοκκινίσει.
Προσοχή όμως, ο κάθε φούρνος και το κάθε φύλλο είναι διαφορετικά και πρέπει να είστε όταν τελειώνει το ψήσιμο και προσεκτικοί.
Αν η τυρόπιτα δηλαδή δεν έχει ψηθεί καλά από κάτω, ανάψτε την κάτω αντίσταση και δώστε της λίγο επιπλέον χρονο στους 200 βαθμούς, φυσικά επιβλέποντάς την!!!
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν κόψουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα 3 άτυχα ζώδια του Μαρτίου – «Έρχεται» μήνας γεμάτος σκαμπανεβάσματα
Δανάη Μπάρκα: Οι δυο άντρες που στιγμάτισαν την ζωή της
Αρκάς: Το αιχμηρό σκίτσο για τον… διαμελισμένο ΣΥΡΙΖΑ [Εικόνα]