ΥΛΙΚΑ
– 1 κλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
– 265 γραμ. σπορέλαιο
– 265 γραμ. ελαιόλαδο
– 55 γραμ. κονιάκ
– 180 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
– 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
– 220 γραμ. ζάχαρη
– 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
– 2 κ.γλ. κανέλα
Η συνταγή της ημέρας: Το παστίτσιο της τεμπέλας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
– ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
Για το σιρόπι
– 450 γραμ. ζάχαρη
– 450 γραμ. νερό
– 450 γραμ. μέλι
– 1 λεμόνι (ακέρωτο)
– Καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη και τα αφήνουμε στην άκρη.
– Σε άλλο μπολ βάζουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
– Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
– Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε να αφρίσει και την προσθέτουμε στο μείγμα.
– Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
– Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
– Δεν δουλεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα γιατί δεν θα φουσκώσουν σωστά τα μελομακάρονα.
– Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
– Έπειτα πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και πιέζουμε την επάνω πλευρά τους με το τρίφτη τυριού δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα. Αυτό θα βοηθήσει να απορροφήσουν το σιρόπι και να κρατήσουν τους ξηρούς καρπούς.
– Τα αραδιάζουμε σε ταψιά αραιά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25΄ στους 160°C.
– Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς
Για το σιρόπι
– Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
– Μόλις τα υλικά πάρουν βράση συνεχίζουμε το βρασμό για ακόμα 3 λεπτά.
– Ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 1.
– Βουτάμε κάθε κρύο μελομακάρονο στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
– Ενώ είναι ακόμα ζεστά από το σιρόπι τα πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο.
Καλές γιορτές!