Απολαύστε ένα από τα αγαπημένα πουλερικά μικρών και μεγάλων, το κοτόπουλο, με αυτή την απλή και εύκολη συνταγή και γευτείτε λαχταριστά παϊδάκια κοτόπουλου με πατατούλες τηγανιτές και με μια μεγάλη χωριάτικη ή πράσινη σαλάτα επιλογής σας.
Παϊδάκια κοτόπουλου με μπαχαρικά – Για τους λάτρεις την ανατολίτικης κουζίνας
Υλικά
Τεμάχια: για 1 κοτόπουλο
1 κοτόπουλο, περίπου 1.800 γρ. κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σαν «παϊδάκια», δηλαδή σε μικρά, λεπτά κομμάτια με το δέρμα και το κόκαλο)
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
150 ml χυμός πορτοκαλιού
80 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού σποράκια καρδάμωμου (το βρίσκουμε και ως κακουλέ σε μπαχαράδικα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα μπαχαρικά ή τις αρωματικές ύλες για ζαχαροπλαστική, δίπλα στη μαστίχα, στο μαχλέπι κ.λπ.) Θα βγάλουμε τα σποράκια από τις υποπράσινες κάψουλες που τα εμπεριέχουν, καλά κοπανισμένα ή κόλιανδρο ξερό, κοπανισμένο ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, τριμμένη (το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Για το μαρινάρισμα: Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπλέντερ ή σε μούλτι και τα χτυπάτε για 1-2 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα. Βάζετε τη μισή ποσότητα σε ένα βαζάκι και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Για το κοτόπουλο: Βάζετε την υπόλοιπη σάλτσα σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, προσθέτετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ανακατεύετε να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο να μαριναριστεί το κοτόπουλο για τουλάχιστον 1 ώρα, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αν έχετε χρόνο μπορείτε να το μαρινάρετε μέχρι και 10 ώρες.
Για το κοτόπουλο: Στραγγίζετε τα κομμάτια κοτόπουλου από τη μαρινάδα τα απλώνετε στο μεγάλο ταψί του φούρνου σας, σε μια στρώση το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο, τα αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Για το ψήσιμο: Ψήνετε τα παϊδάκια σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 30-40 λ περίπου, ανάλογα με το μέγεθός τους, ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα (χωρίς να τα παραψήσετε) και ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά.
Σβήνετε το φούρνο αλλά αφήνετε το κοτόπουλο μέσα στο φούρνο για άλλα 5 λ με τη πόρτα μισάνοιχτη. Με αυτό το τρόπο, το ψητό κοτόπουλο “ξεκουράζεται” και δεν ξεραίνετε αλλά κρατάει την υγρασία του.
Στη συνέχεια, περιχύνετε τα παϊδάκια, όπως είναι μέσα στο ταψί, με την υπόλοιπη σάλτσα μαρινάδας που έχετε κρατήσει στο ψυγείο και τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Μαζεύετε τη σάλτσα από το ταψί, τη μεταφέρετε σε ένα μπολ, την ανακατεύετε ελαφρώς με ένα κουτάλι και περιχύνετε τα παϊδάκια σας μέσα στη πιατέλα ή την αφήνετε στο μπολάκι και τη σερβίρετε μαζί με το κοτόπουλο να βάλει όση θέλει ο καθένας στο πιάτο σου.
Σερβίρετε τα παϊδάκια σας με πατατούλες τηγανιτές με τυρί φέτα και σαλάτα επιλογής σας.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινά η δίκη για τον πατέρα Αντώνιο για τις σωματικές κακοποιήσεις παιδιών
Αποκάλυψη: Βεντέτα πίσω από το βανδαλισμό τάφων στη Ροδόπη