Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας – Έτοιμο σε πέντε βήματα
Υλικά
Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι 1 φλιτζάνι
Ταχίνι 1 φλιτζάνι
Ζαχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού
Νερό 1 φλιτζάνι τσαγιού
Καρυδια 1 φλιτζάνι τσαγιού χοντροκομμένη ψίχα
Σταφίδες 1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρες
Σταφίδες 1 φλιτζάνι τσαγιού ξανθές
Μελι 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
Αλέυρι Που Φουσκώνει Μόνο Του 1/2 κιλό
Σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
Μπέικιν Πάουντερ 3 κουταλάκια του γλυκού
Κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Γαρίφαλο 1/4 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Για το πασπάλισμα
Καρυδια Μισό φλιτζάνι του τσαγιού περίπου χοντροκομμένη ψίχα
Για την επικάλυψη
Κουβερτουρα 250 γραμμάρια ψιλοκομμένη
Σπορέλαιο 4 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση για το κέικ σοκολάτας για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ και την αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη και το ταχίνι και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε στο μείγμα το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί το νερό. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 400 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, την χοντροκομμένη καρυδόψιχα, τις ξανθές και μαύρες σταφίδες.
Επίσης προσθέτουμε το μέλι. Μόλις το μείγμα ανακατευτεί καλά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σταδιακά στο μείγμα με το ταχίνι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα ελαφρώς πηχτό.
Ανακατεύουμε για να ενσωματώνεται μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα για το κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγει καθαρή η λεπίδα από ένα μαχαίρι. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Έπειτα ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου. Ετοιμάζουμε το γλάσο για την επικάλυψη, κόβοντας την κουβερτούρα σε κομμάτια. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο σε μπεν μαρί ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως.
Μόλις λιώσει αποσύρουμε από το μπεν μαρί το γλάσο και το αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου για να πήξει λίγο. Περιχύνουμε το κέικ μας με το γλάσο σοκολάτας, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη καρυδόψιχα και απολαμβάνουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Έρχονται ξανά 40αρια – Πότε & πού θα ανέβει ο υδράργυρος
Σοκ και δέος με την τιμή της βενζίνης – Ξεπερνά τα 2 ευρώ εκτός Αθήνας
Πανσέληνος του Οξύρρυγχου: Απόψε θα απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου