Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι τα μελομακάρονα. Κάθε φορά όμως που τρώτε ένα, νιώθετε τύψεις, κυρίως για τις περιττές θερμίδες που παίρνετε.
Μελομακάρονα: 5 «διαφορετικές» και light συνταγές
Όχι πια… Μετά από έρευνα στο ίντερνετ, ανακαλύψαμε 5 υγιεινές κι εύκολες συνταγές για τα πιο τέλεια, αφράτα, μελωμένα, αλλά κυρίως χωρίς πολλές θερμίδες μελομακάρονα!
Δεν υστερούν σε τίποτα στην υφή, στη γεύση, στη γλύκα αλλά και στην εμφάνιση από τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ενώ είναι θρεπτικά, υγιεινά, πεντανόστιμα και γεμάτα ενέργεια!
Μήπως φέτος είναι και η δική σου σειρά να τα δοκιμάσεις;
1. VEGAN ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΟΛΙΚΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Η συνταγή της για μελομακάρονα είναι στη vegan εκδοχή της, χωρίς καθόλου ζωικά, άρα και χωρίς μέλι.
Αντικαθιστά το μέλι με σιρόπι σφενδάμου και φυσικά δεν προσθέτει καθόλου ζάχαρη. Επιπλέον, χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής για πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Το μελομακάρονά της είναι σιροπιασμένα και μελωμένα όσο πρέπει, και αναμφισβήτητα ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τα τρως χωρίς ενοχές, αφού έχουν λιγότερες θερμίδες από τα παραδοσιακά.
Υλικά για το σιρόπι:
200 ml νερό
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
350 γρ. maple syrup
Υλικά για τα μελομακάρονα:
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
120 ml ελαιόλαδο
120 ml ηλιέλαιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. maple syrup
50 ml κονιάκ
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
χυμός από 1 πορτοκάλι
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
Υλικά για το σερβίρισμα:
2 κ.σ. ψιλοτριμμένοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (καρύδια, φιστίκια Αιγίνης κ.λ.π.)
maple syrup (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, το ξύλο κανέλας και την φλούδα πορτοκαλιού σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το maple syrup, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
2) Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
3) Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το maple syrup, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
4) Ρίχνουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, αφήνουμε να αφρίσει και ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
5) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το ένα χέρι μας, να ενωθεί με το υγρό μείγμα. Προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.
6) Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα (περίπου 20 γρ. το καθένα) και τα τοποθετούμε -με μικρή απόσταση μεταξύ τους- σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα πιέζουμε ελαφρά με πιρούνι, σταυρωτά.
7) Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για περίπου 22-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
8) Όσο είναι καυτά τα περνάμε (σε δόσεις) για 10-15” από το κρύο σιρόπι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα ή κατευθείαν σε πιατέλα. Αν θέλουμε αργότερα σιροπιάζουμε λίγο ακόμα με κουτάλι, προσέχοντας μην το παρακάνουμε και μας διαλυθούν.
9) Τα πασπαλίζουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τα ραντίσουμε με λίγο επιπλέον maple syrup.
2. ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΙ ΑΛΕΥΡΙ
Νομίζεις ότι σε κοροϊδεύουμε; Σίγουρα υπάρχουν μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, αλλά και χωρίς αλεύρι; Κι όμως, υπάρχουν…
Το αποτέλεσμα είναι μελομακάρονα μαλακά, πεντανόστιμα, υγιεινά και φυσικά με λίγες θερμίδες! Είναι κατάλληλα εάν προσέχεις τη διατροφή σου ή εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, αφού δεν έχουν καθόλου αλεύρι!
ΥΛΙΚΑ
για τα μελομακάρονα
- 110 γρ. αλεύρι βρώμης
- 30 γρ. καρύδια τριμμένα
- 75 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης της επιλογής σας (χρησιμοποίησα ζάχαρη από monk fruit)
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 100 γρ. φυστικοβούτυρο
- 90 γρ. ταχίνι
- 90 γρ. χυμό μανταρίνι
για το σιρόπι
-
- 240 ml νερό
- 150 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης της επιλογής σας
- 85 γρ. maple syrup
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινήστε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι βρώμης, το αλεσμένο καρύδι, το υποκατάστατο ζάχαρης, το baking powder και την κανέλα.
- Προσθέστε το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι. Ρίξτε και τον χυμό μανταρινιού και ανακατέψτε καλά.
- Η ζύμη δεν κολλάει τόσο ώστε να μην μπορείτε να την διαχειριστείτε. Αν σας κολλάει βρέξτε ελαφρώς τα δάχτυλά σας.
- Χωριστε σε 18 κομμάτια και σχηματίστε 18 μελομακάρονα. Μπορεί να σας φαίνονται μικρά αλλά φουσκώνουν στο ψήσιμο αρκετά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ψήστε για 17-20 λεπτά ανάλογα με το πόσο μαλακά ή πιο τραγανά τα θέλετε μετά το μέλωμα.
- Αφού κρυώσουν εντελώς (καλύτερα να τα αφήσετε τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν τα μελώσετε) φτιάξτε το σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε τα υλικά για το σιρόπι. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο μέτριο και βράστε για 10 λεπτά. Που και που ανακατεύετε.
- Βουτήξτε ένα-ένα τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα το καθένα. Βάλτε σε πιάτο και αφήστε τα εκεί μέχρι να τελειώσετε με όλα τα μελομακάρονα.
- Αν δεν τα θέλετε πολύ μαλακά μεταφέρετέ τα και πάλι σε άλλο πιάτο και αφήστε τα εκεί για ένα βράδυ. Αν σας αρέσουν μαλακά πολύ μπορείτε να τα αφήσετε στο αρχικό πιάτο για να ρουφήξουν και άλλο σιρόπι.
3. ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΔΙΚΟΚΚΟ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Τα μελομακάρονά είναι υπέρ αφράτα, πεντανόστιμα, λιώνουν στο στόμα, δεν υστερούν καθόλου σε εμφάνιση από τα παραδοσιακά, αλλά κυρίως είναι υγιεινά, θρεπτικά και τα τρως χωρίς ενοχές, αφού έχουν λίγες θερμίδες.
ΥΛΙΚΑ
150 γρ ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας ηλιέλαιο
70 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
15 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κευλάνης)
1/2 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
2 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
1 φακελάκι baking powder (20 γρ)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος από βιολογικά και ακέρωτα)
120 γρ χυμό από μανταρίνι ή πορτοκάλι ή νερό
300 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
150 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες από το μπλέντερ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
100 γρ καρύδια τριμένα σε σκόνη
τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
250 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
ξύσμα πορτοκαλιού ή/και μανταρινιού κατά βούληση
4 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κευλάνης)
50-100 γρ νερό ή χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε χωρίς να βράσουμε. Θέλουμε να λιώσει το μέλι και να ενωθούν τα υλικά μας
2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου
3
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο με το μέλι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε πρώτα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αλεύρι και καρύδι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ
4
Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε θα είναι μαλακά. Αν αλλάξετε το μέγεθος και σχήμα θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα και το χρόνο ψησίματος
5
Αφού κρυώσουν λίγο, τα πιάνουμε δηλαδή με ευκολία, τα βουτάμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τα τποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Αν περισσέψει σιρόπι το ρίχνουμε από πάνω
4. ΩΜΟΦΑΓΙΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Ίσως δεν γνωρίζεις την έννοια της λέξης “ωμοφαγικά”. Σημαίνει ότι είναι ωμά, άψητα, χωρίς δηλαδή καμία διαδικασία μαγειρέματος.
Αν νομίζεις ότι ο τρόπος αυτός υστερεί από τα μελομακάρονα την απίθανη γεύση τους, κάνεις μεγάλο λάθος.
Υλικά για 13 μελομακάρονα:
1 φλ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
1 1/2 φλ. (130 γρ.) νιφάδες βρώμης
1 1/4 (125 γρ.)καρύδι
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού κ λίγο ξύσμα
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
50 γρ. vegan σοκολάτα
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τους χουρμάδες για 1 ώρα σε ζεστό νερό. Πολτοποιώ τα καρύδια κ τις νιφάδες στο μπλέντερ, Προσθέτω τα μπαχαρικά κ το ξύσμα. Τα βγάζω από το μπλέντερ κ ρίχνω μέσα τους στραγγισμένους χουρμάδες κ τον χυμό. Τους πολτοποιώ ώσπου να λιώσουν κ να γίνουν μια πάστα.
Προσθέτω το μείγμα της βρώμης κ τα χτυπώ όλα μαζί ώσπου να ομογενοποιηθούν. Βγάζω το μείγμα κ το πλάθω σε 13 μελομακάρονα. Τα βάζω σε ένα μπολ.
Λιώνω την σοκολάτα σε μπενμαρί κ την περιχύνω από πάνω. Πασπαλίζω με λίγο καρυδάκι. Κλείνω το μπολ αεροστεγώς κ φυλάσσω στο ψυγείο.
Καλή σας απόλαυση!
5. ENERGY BALLS ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ
Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που έχεις ανάγκη περισσότερη ενέργεια για να αντεπεξέλθεις σε όλες τις υποχρεώσεις σου. Μπορείς να την πάρεις από μικρές θρεπτικές vegan μπουκιές που θα φτιάξεις πολύ εύκολα σπίτι σου με απλά υλικά όπως χουρμάδες, βρώμη και τριμμένα καρύδια.
Για φαντάσου… Εύκολες και νόστιμες μπαλίτσες γεμάτες θρεπτικά συστατικά που δίνουν ώθηση στην ενέργειά σου και μάλιστα στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή τους, με γεύση μελομακάρονο!
Υλικά
- 400 γρ βασιλικοί χουρμάδες
- 150 γρ βρώμη
- 150 γρ καρύδι τριμμένο
- 100 ml σιρόπι σφενδάμου
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κτγ κανέλα
- 1/4 κτγ γαρύφαλλο (τριμμένο)
- 1/2 κτγ τζίντερ (σε σκόνη)
Extra τριμμένο καρύδι για να “ντύσουμε” τα energy balls
Εκτέλεση
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες
- Ξεκινάμε τοποθετώντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό, έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη.
- Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες με το μείγμα χρησιμοποιώντας τα χέρια μας και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Τοποθετούμε το έξτρα τριμμένο καρύδι σε ένα πιάτο και ρολάρουμε μέσα στα energy balls για να ντυθούν ομοιόμορφα.
Ειδήσεις σήμερα
Μετά το γιο έρχεται και η κόρη – Μητέρα για δεύτερη φορά πασίγνωστη ξανθιά τηλεπερσόνα
Εορταστικό ωράριο-Χριστούγεννα 2023: Δείτε ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Πανσέληνος Νοεμβρίου: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του κάστορα» – Γιατί ονομάστηκε έτσι