Ένα από τα τυριά της Νάξου που έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση, είναι η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή και με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος.
Μελιτζάνες με μοσχάρι και γραβιέρα Νάξου – Παραδοσιακός νησιώτικος «καλόγερος»
Υλικά Συνταγής
Για τον καλόγερο:
2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες (ξεσποριασμένη)
1 μικρή πιπεριά σε φέτες
4 κ.σ. ξινή μυζήθρα
250 γραμ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει σε χοντρές φέτες
Λίγο αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο
Πρέζα θρούμπι ή ρίγανη
Για το κοκκινιστό κρέας:
400 γραμ. μοσχάρι (σπάλα)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. πελτέ
400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1/3 της κούπας κόκκινο κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για το κοκκινιστό μοσχάρι:
Κόβουμε το κρέας σε 4 φέτες λίγο μικρότερες από το μέγεθος κάθε μελιτζάνας.
Ζεσταίνουμε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Στεγνώνουνε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί.
Ροδίζουμε το μοσχάρι για 4-5’ να κάνει κρούστα κι αναποδογυρίζουμε.
Το ροδίζουμε κι από την άλλη πλευρά για 2-3’.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’ να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ. Σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρωματίζουμε με δαφνόφυλλο και μπαχάρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε το κρέας.
Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15’ μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει δέσει η σάλτσα του κοκκινιστού.
Μέχρι να βράσει το μοσχάρι, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για γέμισμα.
Για τις μελιτζάνες:
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και δημιουργούμε 4 μισά μελιτζάνας.
Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την σάρκα της μελιτζάνας χωρίς να κόψουμε καθόλου την φλούδα.
Χαράζουμε μόνο στο εσωτερικό της.
Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μέσα στην χαραγμένη σάρκα.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι ή ρίγανη.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει η σάρκα της μελιτζάνας για περίπου 30’
Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή σάρκα της, ώστε να δημιουργήσουμε θήκη στην μέση.
Στήσιμο καλόγερου στο ταψί:
Βάζουμε το κοκκινιστό κρέας μέσα στη μελιτζάνα με λίγη δεμένη σάλτσα από το κοκκινιστό
Από πάνω βάζουμε 1 κουτ .σ. ξινή μυζήθρα.
Ακουμπάμε από μια λεπτή φέτα ντομάτας.
Καλύπτουμε με μια φέτα γραβιέρας η άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει, και από πάνω μια φέτα πιπεριάς.
Γαρνίρουμε κάθε καλόγερο.
Ψήνουμε τον καλόγερο Νάξου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στη μεσαία σχάρα για 10’ να λιώσουν τα τυριά και γύρω – γύρω, να καλύψει η λιωμένη γραβιέρα την μελιτζάνα.
Ειδήσεις σήμερα
«Κατραπακιά» για 4 ζώδια – Όλα αλλιώς με το τρίγωνο Αφροδίτης-Χείρωνα
Δύσκολες στιγμές για το Ηλία Βρεττό και την σύζυγό: «Καλό παράδεισο παιδάκι μας…»