Έχοντας ευεργετικές ιδιότητες απέναντι σε προβλήματα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, με πλούσια θρεπτική αξία, αντιφλεγμονώδη δράση, προσφέρει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αύξηση των αντισωμάτων.
Μάλιστα, αν πρέπει να απαντηθεί το βασικό ερώτημα που συχνά κάνουμε στους διατροφολόγους «γιατί να επιλέξω μέλι αντί για ζάχαρη», η ειδικός διατροφολόγος Γεωργία Χονδρέλη απαντά: «Με 64 θερμίδες ανά κουτάλι σούπας, το μέλι είναι ένα προϊόν μέτριας περιεκτικότητας σε θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5% των θερμίδων σε μια περιορισμένη υποθερμιδική δίαιτα των 1.200 kcals και σε 3-4% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε μια δίαιτα 1500 έως 1.800 kcals. Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της επιτραπέζιας ζάχαρης με μέλι συνεισφέρει στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μελέτες, επίσης, το μέλι μειώνει το αίσθημα της πείνας».
Να σημειωθεί ότι το μέλι είναι σύμμαχος και στην περιποίηση της επιδερμίδας, χαρίζοντας λάμψη, θρέψη και ελαστικότητα. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με γάλα και μέλι.
Πώς επιλέγουμε το καλύτερο μέλι
Οι παραγωγοί μελιού συχνά αναφέρουν ότι δεν υπάρχει «καλό και κακό» μέλι, υπάρχει όμως το αγνό. Αυτό σημαίνει ότι ο μελισσοκόμος σεβάστηκε τον κύκλο ζωής του μελιού και παράχθηκε χωρίς καμία δική του παρέμβαση. Συνέλεξε και έδωσε στον καταναλωτή αυτό ακριβώς που του πρόσφεραν η φύση και η μέλισσα.
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι να βρούμε έναν παραγωγό που εμπιστευόμαστε και γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα του είναι αγνά. Ένας από αυτούς και ο Σιδέρης Τσιμίνης της «Μελισσοκομίας Τσιμίνη», με βαθιά παράδοση και ιστορία στο χώρο.
Γνωρίζοντας τον πλούτο της «Μελισσοκομίας Τσιμίνη»
Η μελισσοκομία Τσιμίνη, αποτελεί συνέχεια της παράδοσης τριών γενεών, σχετικά με την ενασχόληση και την φροντίδα των μελισσών. Επικεφαλής, είναι ο Σιδέρης Τσιμίνης και πρόκειται για μια επιχείρηση δομημένη στην οικογένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιορίζεται στα στενά όρια της. Για την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη της, συμπράττουν φίλοι και συνεργάτες από όλη την χώρα, καθώς και παράγοντες διαφόρων επιστημονικών κλαδών. Με προσπάθεια, αφοσίωση και σεβασμό στα εργαλεία και στις γνώσεις που επιβίωσαν στο πέρας του χρόνου, αλλά και με την συνδρομή επαγγελματικών ταξιδιών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας, η επιχείρηση έχει εξελιχθεί σημαντικά στον τομέα της τεχνογνωσίας και ακόμα περισσότερο έχει πρωτοπορήσει στην παραγωγή ρηξικέλευθων προϊόντων για την χώρα μας, όσον αφορά την μελισσοκομία.
Η φιλοσοφία τους εμπερικλείεται σε τρεις μόνο λέξεις: «Φύση-Παράδοση-Επιστήμη». Όπως χαρακτηριστικά, εξηγούν: «Η φύση είναι για μας η εργοδότριά μας. Τοποθετούμε το μελίσσι σε κεντρικό ρόλο και κινούμαστε πάντα γύρω από αυτό. Η φύση παράγει γι’ αυτό και αποφασίζει τις ποικιλίες του μελιού που θα μας δώσει, τις εποχές που θα μας τις δώσει και το πότε θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η παραγωγή. Η φύση δεν απαιτεί σεβασμό, αλλά υποταγή και υπακοή και γι’ αυτόν τον λόγο φροντίζουμε να μην παρεμβαίνουμε στο έργο της, παρά μόνο να το διευκολύνουμε και να μην αλλοιώνουμε το αποτέλεσμα που θα επιφέρει, με κανέναν τρόπο. Σε αυτό το σημείο έρχεται η παράδοση, η οποία μας έχει εφοδιάσει με γνώσεις και τακτικές που εφαρμόζονται από αρχαιοτάτων χρόνων, για να μπορούμε να αντλούμε τα μελισσοκομικά προϊόντα με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ή τις ίδιες τις μέλισσες. Χάρη στην παράδοση γνωρίζουμε τον τρόπο να παράγουμε αγνό ελληνικό μέλι και να ξεχωρίζουμε για την υψηλή ποιότητα του προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή. Σύμμαχός μας στην προσπάθεια αυτή είναι η επιστήμη. Όλα μας τα προϊόντα ελέγχονται από πιστοποιημένους φορείς, συσκευάζονται και μεταφέρονται σε άριστες συνθήκες υγιεινής, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας ότι το δώρο τα φύσης, με την βοήθεια των μεθόδων της παράδοσης, έχει την απόλυτη έγκριση της σύγχρονης επιστήμης. Εμείς σαν μελισσοκομική μονάδα λειτουργούμε απλά ως ο συνδετικός κρίκος των τριών αυτών στοιχείων».
Προϊόντα για κάθε γούστο
Η «Μελισσοκομία Τσιμίνης» διαθέτει προϊόντα που παράγει, όπως μέλι θυμαρίσιο ανθών, πρόπολη, βασιλικό πολτό, βασιλικά κελιά, ταινίες γλυκερίνης, παραφυάδες. Η λίστα με τα αγαθά μεγάλη, καλύπτει κάθε γούστο και επιθυμία ενώ βρίσκετε ποικιλία και εύρος σε μεγέθη συσκευασιών και τιμές.
Για να ανακαλύψετε όλα τα προϊόντα της «Μελισσοκομίας Τσιμίνης», επισκεφθείτε το www.melisokomia.gr
Η συνταγή της ημέρας με μέλι
Pancakes με μέλι
Υλικά
- 300 γραμμ. σκληρό αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 400 ml χλιαρό γάλα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνι
- Αγνό μέλι «Μελισσοκομία Τσιμίνης»
Διαδικασία
Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα, το οποίο έχετε ανακατέψει με 100ml χλιαρό νερό. Αφήνετε το μείγμα σε ζεστό μέρος, για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Ανακατεύετε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε μπολ. Σχηματίζετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς. Χτυπάτε το μείγμα, από το κέντρο προς τα έξω, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτετε σταγόνες νερού, αν χρειάζεται. Σκεπάζετε με υγρή πετσέτα και το αφήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες.
Σε ένα τηγάνι αλείφετε με λίγο λάδι και με μια κουτάλα ή κουτάλι σούπας (αναλόγως το μέγεθος που θέλετε να δώσετε) ρίχνετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε να ψηθούν για 5 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν φυσαλίδες και τις γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Σερβίρετε με ένα καλό βούτυρο και άφθονο αγνό μέλι «Μελισσοκομία Τσιμίνης».