Πάμε, λοιπόν, να δούμε πέντε δοκιμασμένα κόλπα για να απογειώσεις τη γεύση και την υφή της μακαρονάδας σου. Από το πώς να αποφεύγεις τα λασπωμένα μακαρόνια, μέχρι το πώς να χρησιμοποιήσεις το κονιάκ για να δώσεις μια ξεχωριστή γευστική νότα στον κιμά σου – με αυτές τις συμβουλές, η μακαρονάδα σου θα βγει όνειρο!
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Τι θα χρειαστείς για τα μακαρόνια με κιμά
1 kg κιμά μοσχαρίσιο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα)
2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
2 καρότα μέτρια (ψιλοτριμμένα)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
½ φλ. κονιάκ
2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα στο χυμό τους
2 ½ φλ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
1-2 δαφνόφυλλα
½ ξυλάκι κανέλας
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1-2 κλων. μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
½ συσκ. μακαρόνια
Λίγο ελαιόλαδο
Μπόλικο κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τον ροδίζουμε για 7 με 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Δεν ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.
Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3 με 4 λεπτά να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Αφήνουμε να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.
Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε με το κονιάκ.
Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και έτσι φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματά του.
Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε.
Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Πρέπει να σφραγίσουν καλά στο χείλος της κατσαρόλας και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού.
Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη.
Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα, να δέσει σωστά και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.
Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και είναι έτοιμος.
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Σερβίρουμε με ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι.