Από παιδάκι θυμάμαι τον παππού μου που ξυπνούσε από τα αχάραγα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα για να καθαρίσει και να τυλίξει τα έντερα γύρω από την σούβλα.
Υπάρχουν πολλοί, όμως, που μόνο με την ιδέα ότι ξεντεριάζουν ένα ζώο λιποθυμούν για αυτό και το θεωρούν ένα βάρβαρο έθιμο.
Επειδή πάντα υπάρχουν λύσεις, για το περισσότερα και πρέπει όλοι να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να φάνε την Κυριακή του Πάσχα… Βρήκαμε την απάντηση
Είναι το Vegan κοκορέτσι μου και μαζί θα το φτιάξουμε βήμα-βήμα:
Συνταγή για 3-4 μερίδες
Υλικά για κορμό
- 2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ)
- 2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση
- 2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 10 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. κοφτή πιπέρι
- 1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο
- 1,5 κ.γ. κάρυ
- 2 κούπες αλεύρι γλουτένης (ή άλλο αλεύρι αλλά δεν θα σφίξει τόσο εκτός αν βάλετε 1 κ.γ. άγαρ, γκουαμ γκαρ, ξάνθαμ γκαρ ή άλλο πυκνωτικό)
- νερό όσο πάρει, προαιρετικά
- 150 γρ μακαρόνια για παστίτσιο, ψημένα
- καπνιστή πάπρικα
- κάρυ
- Αν σας αρέσει το βαλσάμικο, μαρινάρετε τα μανιτάρια σας σε λίγο βαλσάμικο για 1-2 ώρες.
- Ζεματίστε για 5 λεπτά σε βραστό νερό με 1 κ.σ αλάτι τον ξερό κιμά σόγιας και στραγγίξτε τον σφίγοντας τον λίγο-λίγο στην χούφτα μας, με μέτρια δύναμη. Κρατήστε όσο θέλει η συνταγή και τον υπόλοιπο φυλάξτε τον στον καταψύκτη.
- Ψήστε επίσης τα μακαρόνια σας και σουρώστε τα.
- Ψιλοκόψτε τα λαχανικά σας.
- Σε ένα βαθύ σκεύος αναμίξετε τα υλικά του κορμού, βάζοντας τελευταία όλο το αλεύρι. Αναμίξετε καλά ώστε να κάνετε ένα στιβαρό και σφιχτό ρολό, όχι πλαδαρό-χαλαρό. Αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο νερό ώστε να γίνει καλύτερη μείξη, αν και συνήθως δεν χρειάζεται το νερό.
- Ψήστε τον κορμό σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 30-60 λεπτά περίπου, σε ελαφριά λαδωμένο ταψάκι ή σε λαδόκολα, ώστε να σφίξει αρκετά καλά και να είναι σχεδόν έτοιμο.
- Βγάλτε τον κορμό σας και αφήστε τον να κρυώσει λίγο.
- Στρώστε τα μακαρόνια στο ταψί, βάλτε από πάνω τον κορμό και τυλίξτε τον. Αν δεν κολλάνε καλά απλώστε λίγο βούτυρο ή τυλίξτε τα με την βοήθεια λαδόκολας ή με μακρυά σπάτουλα.
- Πασπαλίστε τα μακαρόνια με λίγη καπνιστή πάπρικα και λίγο κάρυ.
- Βάλτε το κοκορέτσι σας στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα ή μέχρι να ξεροψηστεί (10-20 λεπτά περίπου) και είναι έτοιμο.
@thegreekmasterchefΤσικνοπέμπτη και κοκορέτσι για μερακλήδες♬ πρωτότυπος ήχος – Thegreekmasterchef