Δεν έχουν σχέση με τα γνωστά σπανακοπιτάκια και χορτοπιτάκια των γιορτινών τραπεζιών. Η γέμιση που έχουν μέσα τους είναι ελάχιστη. Η ζύμη που την περιβάλλει είναι λεπτή και τρυφερή. Όλο το πιτάκι είναι ιδανική μπουκιά για να σβήσει την αψάδα της ρακής. Δεν χορταίνεις μ’αυτά τα πιτάκια, είναι μόνο μεζεδάκι. Αλλά μεζεδάκι πολυτελείας.
Κρητικές χορτόπιτες στο τηγάνι: Πως θα τις φτιάξετε και τι θα πληρώσετε
Η γέμιση ποικίλλει όλο το χρόνο, ανάλογα με τα χόρτα και τις πρασινάδες που υπάρχουν διαθέσιμες. Το χειμώνα και την άνοιξη, ο τόπος είναι γεμάτος χόρτα και μυρωδικά. Εκεί που στερεύουν τα χόρτα είναι το καλοκαίρι, με τις ζέστες. Συνήθως προνοούν οι νοικοκυρές και καταψύχουν τα σωταρισμένα χειμωνιάτικα χόρτα για να έχουν διαθέσιμα όταν χρειαστούν.
Κρητικά χορτοκαλίτσουνα ή χορτόπιτες – πιτούλες τηγανιού
Υλικά
Φύλλο
500 γρ. αλεύρι (0,80 ευρώ/τεμάχιο)
3 κ.σουπας λάδι (11,60 ευρώ/λίτρο)
1 κουταλιά χυµός λεµονιού (1,88 ευρώ/κιλό)
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι (1,46 ευρώ/τεμάχιο)
Γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι (0,99 ευρώ/κιλό)
1 µατσάκι µάραθο (0,50ευρώ/ματσάκι)
5 φρέσκα κρεµµυδάκια (0,50ευρώ/ματσάκι)
4 κουταλιές πράσο (1,50ευρώ/ματσάκι)
1 κτγλ αλάτι
1 κτγλ πιπέρι (0,68 ευρώ/τεμάχιο)
Λάδι για τηγάνισμα (1,75 ευρώ/λίτρο)
Το συνολικό κόστος παρασκευής του φαγητού ανέρχεται στα 25,16 ευρώ
Οδηγίες μαγειρέματος
Βήμα 1
Πλένουµε πολύ καλά, στραγγίζουµε και ψιλοκόβουµε το σπανάκι, το πράσο και το µάραθο. Σοτάρουµε µε το ελαιόλαδο τα κρεµµυδάκια για 3′-4′
Ρίχνουµε το σπανάκι, το µάραθο, δύο φλιτζάνια νερό και σιγοψήνουµε για 45′..
Αφού απορροφηθούν όλα τα υγρά, προσθέτουµε το αλάτι και το πιπέρι και µόλις κρυώσουν τα χόρτα τα βάζουµε σ’ ένα τρυπητό ώστε να στραγγίσουν το λάδι τους.
Βήμα 2
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα υλικά της ζύμης μας και… Πλάθουμε ένα μεγάλο ζυμαράκι και το αφήνουμε στην άκρη για 20′ και φτιάχνουμε την γέμιση..
Βήμα 3
Ανοίγουµε το φύλλο και κόβουµε δίσκους…Σε κάθε τέτοιο δίσκο τοποθετούµε µια µικρή ποσότητα από χόρτα, διπλώνουµε και κλείνουµε µε προσοχή, πιέζοντας µε ένα καθαρό πιρούνι τις άκρες και δηµιουργώντας µικρά µισοφέγγαρα.
Βήμα 4
Τηγανίζουµε τις χορτόπιτες σε άφθονο καυτό λάδι και από τις δύο µεριές, µέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τις σερβίρουµε ελαφρά ζεστές ή κρύες…..!!!
Ειδήσεις σήμερα
Ξεκινάει δραματική εβδομάδα για 4 ζώδια – Σας περιμένουν «βαριά» οικογενειακά προβλήματα
Στην συναυλία της Κέιτι Πέρι η Σελίν Ντιόν – Η «καλύτερη στιγμή… της ζωής της» [Βίντεο]
Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: O γάμος και η σχέση της με τον Στάθη Σχίζα [Βίντεο]