Υλικά
200 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
200 γραμμ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο)
600 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
125 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 γραμμ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
120 γραμμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 βανίλια
140 γραμμ. ζάχαρη άχνη
30 ml ούζο ή μπράντι
Ούζο ή ανθόνερο για το ράντισμα
5 – 6 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένη με 60 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε 200 βούτυρο αγελαδινό και 200 βούτυρο γάλακτος (λιωμένο). Τα χτυπάμε στον κάδο του μίξερ για 15 λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα, το μπράντι και τις 2 κουταλιές από το χυμό πορτοκάλι.
Προσθέτουμε το αμύγδαλο σκόνη και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Μετά προσθέτουμε σίγα σιγά όλο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Βάζουμε και τα κομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Θα πήξει το βούτυρο και θα πλάθονται ευκολότερα οι κουραμπιέδες μας. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Τους ψήνουμε στους 170ο, στον αέρα, για περίπου 20-25 λεπτά.
Δε θα ροδίσουν γιατί δεν έχουν αυγό αλλά όταν θα είναι έτοιμοι θα κάνουν ρωγμές στην επιφάνεια τους.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες για 10 λεπτά και τους ραντίζουμε με το ούζο ή ανθόνερο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν για άλλα 10 λεπτά.
Ανακατεύουμε την κοπανισμένη μαστίχα με την ζάχαρη άχνη και βάζουμε τους κουραμπιέδες μέσα στην ζάχαρη να καλυφτούν και να κολλήσει η ζάχαρη επάνω τους. Τους αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και κοσκινίζουμε την ζάχαρη που περίσσεψε από πάνω.