Χρειάζεσαι μόνο κουνουπίδι, πατάτες, πελτέ, ελαιόλαδο και οπωσδήποτε 2-3 κεφαλάκια γαρίφαλο και ξυλάκι κανέλας για να το αρωματίσεις και να αναστατώσεις τους γευστικούς σου κάλυκες.
Κοκκινιστό κουνουπίδι (Καπαμα) – Πως θα το φτιάξετε και τι θα πληρώσετε
Φαγητό που τόσο το όνομά όσο και η ιδιαίτερη γευστική νότα από τα μπαχαρικά έχουν τις ρίζες τους στην Ανατολή. Κουνουπίδι καπαμάς χωρίς κανέλα και σιγομαγειρεμένο με σκεπασμένο το καπάκι δεν είναι καπαμάς!
Ένα απλό, απλούστατο φαγητό που προσδίδει στο κουνουπίδι μια εντελώς καινούργια γεύση.
Υλικά για 4 άτομα
1 μεγάλο κουνουπίδι γύρω στο 1 ½ κιλό (2,82ευρώ/τεμάχιο)
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο (11,60 ευρώ/λίτρο)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη (0,55 ευρώ/500 γραμμάρια-4 τεμάχια)
2 κουτ σούπας πελτέ (0,60/τεμάχιο-50gr)
χυμό από 1 λεμόνι (1,88 ευρώ/κιλό)
½ κουτ γλυκού κανέλα(0,64/τεμάχιο-50gr)
αλάτι (1,46 ευρώ/τεμάχιο)
πιπέρι(0,68 ευρώ/τεμάχιο)
Το συνολικό κόστος παρασκευής του φαγητού ανέρχεται στα 20,23ευρώ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε και καθαρίζετε το κουνουπίδι. Το κόβετε σε μικρές φουντίτσες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε μέσα τα τουφάκια από το κουνουπίδι και τα σοτάρετε για 2 λεπτά γυρίζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ακόμα 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το λεμόνι, αφήνετε να εξατμιστεί.
Διαλύετε τον πελτέ σε ένα νεροπότηρο νερό και τον αδειάζετε μέσα στη κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμα λίγο ζεστό νερό μέχρι η σάλτσα σχεδόν να σκεπάσει τις τουφίτσες του κουνουπιδιού.
Πασπαλίζετε με την κανέλα, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε το κουνουπίδι σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να πήξει καλά και να φανεί το λάδι στην επιφάνειά της.
Το φαγητό τρώγεται και ζεστό και κρύο.
Σημείωση. Εάν θέλετε να ξεφύγετε από τη παράδοση και να κάνετε κάτι πιο εξωτικό προσθέστε μέσα στο κουνουπίδι που μαγειρεύετε μια κουταλιά της σούπας κάρυ. Ο συνδυασμός της ντομάτας με το κάρυ θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στο κουνουπίδι.
Ειδήσεις σήμερα
28η Οκτωβρίου: Ταξιδέψτε έξυπνα και άνετα - Έξυπνα Tips για να οργανώσεις το τριήμερο σου