Υλικά – Κωκ ταψιού
Για παντεσπάνι
5 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
150 ml νερό
150 γρ. ζάχαρη
Φλούδα από ένα λεμόνι
Για την κρέμα
1 l γάλα
100 γρ. κόρν φλάουερ
150 γρ. ζάχαρη
3 βανίλιες
60 γρ. βούτυρο
1 κρόκο αυγό
Για το γλάσο
150 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
150 ml κρέμα γάλακτος
20 γρ. βούτυρο
Διαδικασία
Αρχικά θα πρέπει να φτιάξουμε το παντεσπάνι. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή βάση και απλώνουμε στον πάτο λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη να κρυώσει. Για την κρέμα, κρατάμε μία κούπα γάλα και το υπόλοιπο αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη. Σε ένα Μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, το κόρν φλάουερ και τον κρόκο και χτυπάμε με ένα σύρμα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το μείγμα με το αυγό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου καθώς και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα σκεύος και καλύπτουμε μεμβράνη που θα εφάπτεται πάνω στην κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Για το γλάσο , σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσει. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Για να στήσουμε το γλυκό: Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι. Μεταφέρουμε το κάτω μέρος σε μία πιατέλα και περιχύνουμε με το μισό σιρόπι. Ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι. Καλύπτουμε την επιφάνεια με το γλάσο και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Ειδήσεις σήμερα
Μοντέλο του OnlyFans η νεαρή που έριξε μιλκσέικ στον Νάιτζελ Φάρατζ
Χαλκίδα: «Τι κάνεις; σ’ αγαπάω» – Σοκάρουν τα τελευταία λόγια της 63χρονης στον δολοφόνο της
Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
Eurojackpot 04/6: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης