Το ρεγκάτο προσθέτει μια τυρένια, αλμυρή γεύση που δένει τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακή εσωτερικά, αγκαλιάζοντας όλα τα υλικά με ζεστασιά.
Κιμαδόπιτα με ρεγκάτο, πράσα και καρότα
Υλικά
για τα φύλλα
700 γρμ αλευρι
1/2 κ.γ αλατι
1/2 κ.γ μπεικιν ή μαγια
3 κ.σ ξυδι
5 κ.σ ηλιελαιο
1 & 1/2 μπρικι χλιαρο νερο
γέμιση
500-600 γρ κιμά
1 κ. σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
5-6 μέτρια πράσα
2 μεγάλούτσικα κρεμμύδια
3-4 μεγαλούτσικα καρότα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
400 γρ ντομάτα τριμμένη ή χυμο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 γρ ρεγκατο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 αυγά
Εκτέλεση
για τη γέμιση
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα πράσα.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα, πρώτα τα κομμάτια από το πράσινο τμήμα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά μόνα τους (μισο-σκεπασμένη κατσαρόλα, για οικονομία ενέργειας)
Και κατόπιν προσθέτουμε και τα κομμάτια από το λευκό τμήμα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
Όσο ζεματίζονται τα πράσα, εμείς θα καθαρίσουμε, θα πλύνουμε και θα τρίψουμε στον τρίφτη των λαχανικών τα καρότα.
Μόλις τα πράσα μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε. Δεν πρέπει να έχουν υγρά όταν θα τα προσθέσουμε στο τηγάνι με τον κιμά.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά μέχρι να κάψει ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή και κατσαρόλα και, αφού ζεστάνουμε και λιώσουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Μόλις μαλακώσει και γίνει διάφανο το κρεμμύδι, ρίχνουμε και τον κιμά και τον σοτάρουμε, μαζί με τα μπαχαρικά, “σπάζοντάς” τον με τη βοήθεια ξύλινου κουταλιού. Όταν είναι σχεδόν έτοιμος, μαγειρεμένος, κανονίζουμε στο αλάτι.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοολούχο μέρος του και να παραμείνουν στο τηγάνι τα αρώματά του.Βάζουμε τον πελτέ και την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας αλλά και 1 κουταλιά συμπυκνωμένη ντομάτα
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για ένα 10λεπτο περίπου. Εγώ πρόσθεσα και εδώ (μου άρεσαν στην προηγούμενη κιμαδόπιτα και τα έβαλα και σε αυτήν) 4 με 5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι μαζί με μία ποσότητα (1 με 2 κουταλιές) φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα. Δίνουν αξεπέραστο άρωμα στην πίτα.
Μετά το 10λεπτο, προσθέτουμε και τα πράσα, Αλλά και το τριμμένο καρότο. Το καρότο θα μπει στο τέλος για να μη μαγειρευτεί πολύ, θα μείνει μόνο με το ψήσιμο στο φούρνο, για να κρατάει λίγο και στο δόντι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα για ακόμη 2-3 λεπτά, για να ενωθούν οι γεύσεις.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, κομμένο σε κυβάκια εδώ, όχι τριμμένο, και τέλος το 1 από τα 2 αβγά, χτυπημένο ίσα να σπάσει η συνοχή του.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τα φύλλα
Ζυμωνουμε τα υλικά της ζύμης και κανουμε 18 μπαλακια
Ανα 3 τα ανοιγουμε και τα ενωνουμε με φυτινη τα 3 τα κανουμε 1 φυλλο μεγαλο για το ταψι 40 νουμερο
Βαζουμε 3 φυλλα κατω στη μεση την γεμιση αλλα 3 φυλλα απο πανω σε καθε φυλλο ηλιελαιο. Από πανω 1 αυγο ψησιμο 1 ωρα και 10 λεπτα αναλογα τον φουρνο στην κατω σχαρα στους 200 βαθμους
Ειδήσεις σήμερα
Χάκερς διέρρευσαν τα στοιχεία 200.000 χρηστών του Facebook – Πώς να προστατευτείτε
Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Μπλόκαρα την Μπέττυ Μαγγίρα γιατί…» [Βίντεο]
To 5άστερο MonAsty, Autograph Collection είναι το απόλυτο hotspot της Θεσσαλονίκης