Αν και είναι ένα φαγητό που τρώμε την 25η Μαρτίου, καθώς στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι, έχει συνδεθεί και με την 28η. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία. Βέβαια, αν έχετε πάρει μπακαλιάρο, μπορείτε να κάνετε την πανεύκολη συνταγή του Πέτρου Συρίγου.
Υλικά
2 φιλέτα υγράλατο μπακαλιάρο
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα
Για το κουρκούτι
250 γραμμ. αλεύρι γοχ
330 γραμμ. μπύρα παγωμένη
100 γραμμ. νερό παγωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκούζάχαρη
Για τη σκορδαλιά
Η πιο επιτυχημένη συνταγή για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα - Βήμα βήμα για τέλειο αποτέλεσμα
8 πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο
150 ml ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανό
Κρεμμύδι φρέσκο
Διαδικασία
Το πιο σημαντικό στον μπακαλιάρο είναι να τον έχουμε ξαλμυρίσει σωστά. Πως να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο; Κόβουμε τα φιλέτα που έχουμε πάρει σε μερίδες και τον βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό στο ψυγείο. Ανά 6 ώρες αλλάζουμε το νερό. Το κάνουμε 5-6 φορές σίγουρα. Το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί. Τον περνάμε από το αλεύρι και μετά βουτάμε στο κουρκούτι.
Για το κουρκούτι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
Για το τηγάνισμα: Βγάζουμε το κουρκούτι από το ψυγείο, έχουμε περάσει τον μπακαλιάρο από αλεύρι και βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια στο κουρκούτι τινάζοντας το το πολύ κουρκούτι και βάζουμε στο τηγάνι που έχουμε βάλει το καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,όταν γίνει χρυσαφί το χρώμα του βγάζουμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για την σκορδαλιά: Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Ή τις βράζουμε με τη φλούδα για έξτρα γεύση και μετά τις ξεφλουδίζουμε. Σε ένα μούλτι πολτοποιούμε το σκόρδο,το ξίδι, το λάδι. Σπάμε τις πατάτες αφού τις έχουμε σουρώσει με ένα σύρμα και ρίχνουμε το μείγμα απ’ το μούλτι στην πατάτα που έχουμε σπάσει και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και κρεμμυδάκι φρέσκο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις