Υλικά – Τα πιο εύκολα ψωμάκια
400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
50 γραμμ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
230-240 γραμμ. γάλα χλιαρό
Διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, τη ζάχαρη και σκορπάμε το βούτυρο με δύο κουταλάκια εδώ κι εκεί πάνω στο αλεύρι. Με τα δάχτυλα τρίβουμε τα υλικά να γίνουν όπως η βρεγμένη άμμος. Διαλύουμε το αλάτι στο γάλα.
Με ένα κουτάλι κάνουμε λακκούβα στη μέση των υλικών και ρίχνουμε το γάλα. Με τη λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε τα υλικά για τα εύκολα ψωμάκια, κάνοντας κάθετες κινήσεις, σαν να τα κόβουμε. Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε με το χέρι μας.
Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ αφράτη και να έχει υγρασία χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν είναι σκληρή, ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερό.
Την κάνουμε μια μπάλα. Την πατάμε στον πάγκο με την παλάμη να γίνει χοντρό φύλλο με 2 εκ. ύψος. Βουτυρώνουμε ελαφρά μικρό ταψάκι με διάμετρο όσο και η ζύμη (περίπου 20 εκ.).
Με μικρό κουπ πατ, 4,5 εκ., ή με κοφτερό μαχαίρι (βουτηγμένο σε αλεύρι γιατί η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή) κόβουμε δισκάκια ζύμης.
Αυτή είναι η συνταγή για την καλύτερη σοκολατόπιτα που έχετε δοκιμάσει
Τα τοποθετούμε το ένα κολλητά με το άλλο στο ταψάκι. Τα μπαλάκια ζύμης πρέπει να είναι κολλημένα και το ταψάκι μικρό για να πάρουν ύψος κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, αλείφουμε με πινέλο λίγο γάλα στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 30΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Αν θέλουμε, αφού τα αλείψουμε με γάλα, πασπαλίζουμε κανέλα και ζάχαρη. Τρώγονται ζεστά-καυτά, μόλις βγουν από το φούρνο και είναι τέλεια με βούτυρο και μαρμελάδα ή πραλίνα.