Υλικά
- 1100 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γραμμ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
- 300 γραμμ. ηλιέλαιο
- 50 γραμμ. κονιάκ
- 160 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
- 200 γραμμ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γραμμ. καρύδια σπασμένα
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Για το σιρόπι
- 500 γραμμ. νερό
- 500 γραμμ. ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 φλούδα από λεμόνι
Μελομακάρονα: Διαδικασία
Βάζετε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διαλύετε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνετε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει).
Ανακατεύετε με το σύρμα, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύετε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα. Πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλετε (περίπου 30γρ.) και ψήνετε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζετε για 3 λεπτά. Τα βουτάμε στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και έτσι το μελομακάρονο μας θα είναι σιροπιασμένο αλλά μπισκοτένιο.
TIPS
- Πλάθετε το μελομακάρονο ώστε να είναι περίπου 30 γραμμάρια και πρέπει όλα να έχουν περίπου το ίδιο βάρος και σχήμα για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Αν θέλετε μακρόστενο σχήμα, τότε πλάστε το κάθε μελομακάρονο στα 50 γραμμάρια περίπου.
- Το ελαιόλαδο να είναι ελαφρύ τύπου.
- Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο.
- Το αλεύρι το προσθέτετε σταδιακά, σε 2-3 δόσεις.
- Το εξάρτημα που χρησιμοποιούμε στο μίξερ είναι το φτερό, όχι ο γάντζος ή το σύρμα.
- Όταν ρίξετε τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη όσο περισσότερο γίνεται.
- Για να είμαστε σίγουροι πως η ζύμη θα έχει επιτυχία, πρέπει όταν τα πλάθετε, τα χέρια μας να λαδώνουν.
- Αντί για το πιρούνι, μπορούμε να δώσετε σχέδιο με ένα τρίφτη.
- Για να κρυώσουν ομοιόμορφα και γρήγορα τα μελομακάρονα από το ψήσιμο βάλτε τα στη σχάρα του φούρνου που αερίζεται και από τις δύο πλευρές.
- Για να διατηρήσετε ζεστό το σιρόπι για τα μελομακάρονα, χαμηλώνετε το μάτι της κουζίνας μας στο 3 (ή στο 1 ανάλογα τον τύπο τις κουζίνας σας) για να μην αλλάζει η θερμοκρασία όσο βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα.
- Το απόλυτο μυστικό για την επιτυχία στο σιρόπιασμα των μελομακάρονων είναι το μελομακάρονο να είναι κρύο και το σιρόπι καυτό!
Ειδήσεις σήμερα
Διαζύγιο για την Ελιάνα Χρυσικοπούλου – Αυτός είναι ο πρώην πλέον σύζυγός της
Eurovision: Πέθανε η φιναλίστ του ελληνικού τελικού το 2001