Υλικά – Σπαγγέτι με κεφτεδάκια
600 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
1 ντομάτα
1 σκ. σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
2 κουταλιές της σούπας μαιντανό
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
Καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα
Για την σάλτσα ντομάτας
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
60 ml λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
300 γραμμ. ντομάτα κον-κασέ
300 ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλα
1 κύβο λαχανικών
4 κουταλιές της σούπας βασιλικό φρέσκο
Για τα ζυμαρικά
700 γραμμ σπαγγέτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας περάσει τον κιμά δυο φορές από την μηχανή. Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι, τις ντομάτες στον τρίφτη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το αυγό, το τριμμένο σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Βάζουμε στο μούλτι το μπαγιάτικο ψωμί και το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Αυτό βοηθάει γιατί θα δέσει ωραία ο κιμάς και θα τραβήξει όλα τα αρώματα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ή σε ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, 2-3 λεπτά. Βάζουμε σε χαρτί να στραγγίσουν.
Για την σάλτσα ντομάτας: Σε ένα κατσαρολάκι φαρδύ βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα κον κασέ και τα υπόλοιπα υλικά( εκτός τον βασιλικό) και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Το ιδανικό είναι να περάσουμε την σάλτσα από σίτα, για να μην έχει κομματάκια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον βασιλικό. Βάζουμε τα κεφτεδάκια στην σάλτσα ντομάτας και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το βράσιμο των ζυμαρικών μας το καθορίζει η κάθε εταιρεία.
Στην συσκευασία γράφει πόσα λεπτά θέλουν βράσιμο. Να τα βράσετε 2 λεπτά λιγότερα από ότι μας λέει η συσκευασία για να γίνουν αλ τέντε. Σουρώνουμε, βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα ζυμαρικά μας.
Για το στήσιμο: Αν θέλουμε βάζουμε τα μακαρόνια στην σάλτσα ή αλλιώς στο κάθε πιάτο τα ζυμαρικά, από πάνω τα κεφτεδάκια με την σάλτσα ντομάτας και αν θέλετε τυρί τριμμένο.