Υλικά – Πορτοκαλόπιτα
Για το μείγμα
10 τμχ φύλλα κρούστας (3/4 πακέτο)
170 γραμμ. βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
250 γραμμ. αλεσμένο αμύγδαλο(πούδρα)
150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
10 αβγά
350 γραμμ. ζάχαρη άχνη
600 γραμμ. πουρές πορτοκαλιού (6 πορτοκάλια)
Για το σιρόπι
400 γραμμ. ζάχαρη
300 γραμμ. νερό
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Χυμός από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Διαδικασία
Ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τα 4 απο τα 6 πορτοκάλια, τα δύο τα αφήνετε όπως είναι. Τα βάζετε σε κρύο νερό και τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν ξεκινήσει να βράζει τα αφήνετε για 15-20 λεπτά και, όταν μαλακώσουν, τα σουρώνετε. Κόβετε και αφαιρούμε τα κουκούτσια, πιέζετε λίγο με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλέθετε σε πολυμηχάνημα και κρατάμε τον πουρέ στην άκρη σε ενα μπολ.
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ξεκινάμε το βράσιμο. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση μετράμε 4 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.
Λιώνετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε τα αβγά στο μίξερ με το σύρμα για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το αμύγδαλο που έχετε αλέσει πολύ καλά, την άχνη, το βούτυρο και τον πουρέ απ το πορτοκάλι, χτυπάμε με το φτερό να ομογενοποιηθούν. Αλείφετε ένα ταψί 40χ30 με το βούτυρο που έχετε λιώσει για τα φύλλα. Απλώνετε σταυρωτά τα φύλλα, αφήνοντας κάθε φορά μισό φύλλο απ’έξω (αυτό θα χρησιμεύσει γιατί μετά θα κλείνει σαν φάκελος).
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή
Απλώνετε το μείγμα να πάει παντού και σκεπάζετε με τα φύλλα που εξέχουν. Όλα τα φύλλα θα πρέπει να τα αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο ενδιάμεσα. Χαράζετε σε κομμάτια, αλείφετε με το βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 165 βαθμούς, ή έως ότου γίνει χρυσαφένια και τραγανή η πορτοκαλόπιτα.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τον φούρνο και μετά από 5 λεπτά προσθέτετε το. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει λίγο και σερβίρετε με παγωτό σοκολάτας.