Υλικά
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 πράσο (το λευκό μέρος)
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας τραχανά
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το σπανάκι από τα κοτσάνια (θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα φύλλα) και τα πλένουμε καλά. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ζεματάμε το σπανάκι. Αμέσως μετά το κρυώνουμε σε νερό με πάγο. Στραγγίζουμε το σπανάκι καλά με την βοήθεια μια πετσέτας (την στριβούμε για να φύγει όλο το νερό). Κόβουμε το σπανάκι με ένα μαχαίρι κάθετα σε κομμάτια.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γίνει διαφανές. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζουμε μέσα το ψιλοκομμένο σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι, τις καυκαλίθρες σε κομμάτια, τον άνηθο, τις 2 κ.τ.σ το αλεύρι, τις 5 κ.τ.σ. τραχανά και τέλος το ελαιόλαδο (περίπου ½ κούπα).
Λαδώνουμε ένα ταψί (35 X 50) και βάζουμε στον πάτο τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα-ένα με ένα πινέλο. Τα πρώτα 4 φύλλα τα βάζουμε μισό μέσα στο ταψί και το άλλο μισό από έξω για να το γυρίσουμε μετά μέσα και να σκεπάσει την γέμιση. Προσθέτουμε όλο το μίγμα από το σπανάκι. Μετά βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Τέλος πασπαλίζουμε την πίτα με λίγο κρύο νερό πριν την ψήσουμε. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 175οC για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Ειδήσεις σήμερα
Αίτηση αποφυλάκισης καταθέτει η Πισπιρίγκου – Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Moskva: Η ρωσική ναυαρχίδα «βυθίζει» το παραμύθι της Μόσχας [infographic]
Τραγωδία στην Π. Ράλλη: «Καταπλάκωσε τον οδηγό γιατί κόπηκαν σκουριασμένες μπάρες»