1 πακέτο έτοιμο φύλλο κρούστας
600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό
400 ml χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
70 γραμμ. βούτυρο για τα φύλλα
Ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
70 γραμμ. βούτυρο
70 ml ελαιόλαδο
150 γραμμ. αλεύρι
1.200 γραμμ. γάλα
2 κρόκοι αβγών
80 γραμμ. παρμεζάνα
80 γραμμ. έμενταλ
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ: Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά. Οταν τσιγαριστεί καλά, σβήνουμε με κονιάκ, προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και ύστερα από λίγο προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και ανακατεύουμε, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Οταν δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε τους κρόκους και τα τυριά και ανακατεύουμε.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Αφού έχουμε ετοιμάσει την μπεσαμέλ και τον κιμά, βράζουμε τα μακαρόνια, σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ. Παίρνουμε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα αποσπώμενη (σαν αυτή που κάνουμε το τσιζκέικ). Βάζουμε 8-9 φύλλα από κάτω με βούτυρο ενδιάμεσα και να εξέχουν λίγο έξω από τη φόρμα. Βάζουμε εναλλάξ μακαρόνια με κιμά μέσα στη φόρμα.
Τέλος, καλύπτουμε πάλι με φύλλα που τα κόβουμε λίγο γύρω γύρω και σκεπάζουμε καλά, αυτά που εξέχουν τα βάζουμε μέσα. Λαδώνουμε, χαράσσουμε από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά έως 1 ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια κόβουμε.