Υλικά – Πασχαλινό τσουρέκι με σοκολάτα
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 φλιτζ. γάλα χλιαρό
- 1 κύβος νωπή μαγιά
- 250 γραμμ. ζάχαρη
- 200 γραμμ. βούτυρο
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1-2 πορτοκάλια, το ξύσμα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
- 2 πρέζες αλάτι
- 4 αυγά
- 500 γραμμ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη
- 1 αβγό, κρόκος, για το άλειμμα, ελαφρά χτυπημένος
- Αμύγδαλα φιλέ, για γαρνιτούρα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και 1 φλ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο προθερμασμένο φούρνο στους 50°C. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει το μίγμα.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη μαστίχα και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τη ζύμη με τη μαγιά, το μείγμα του μίξερ, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι ή μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με τους γάντζους.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στον φούρνο στους 50°C να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες και τις ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα με τον πλάστη. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με την κουβερτούρα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολά και κλείνουμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας τη ζύμη στις άκρες των ρολών, ώστε να ενωθούν καλά.
Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί το οποίο έχουμε αλείψει προηγουμένως με λίγο βούτυρο και αφήνουμε μεγάλο κενό ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε τα τσουρέκια σε ζεστό σημείο να ξαναφουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Τα αλείφουμε με τον κρόκο αβγού και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου. Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Ειδήσεις σήμερα
Οδηγός κινηματογράφου: Αυτές είναι οι νέες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες [τρέιλερ]
Ανάσταση με μαγειρίτσα κοτόπουλου με σπανάκι – Μία νόστιμη συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο