Υλικά – Λαχανοντολμάδες
Για τη γέμιση
500γραμμ. χοιρινό κρέας (σπάλα) ψιλοκομμένο
150γραμμ. χοντρό (σπασμένο σιτάρι) ή ρύζι Καρολίνα
30 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Χυμό από ένα λεμόνι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Αλάτι & πιπέρι
1 μεγάλο λάχανο
Για το αβγολέμονο
1 αβγό
Χυμό από 2 λεμόνια
Ζωμό από το φαγητό
Διαδικασία
Λέτε στο χασάπη να σας ψιλοκόψει το χοιρινό με το μαχαίρι, όχι σε μηχανή κιμά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τα κομμάτια το κρέας. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το χοντρό και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα μπολ. Προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά. Αναμιγνύετε καλά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβετε με μεγάλο μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά σε σχήμα κώνου. Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό με μισή κουταλιά αλάτι, τοποθετούμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω, όταν αρχίζει να βράζει με μια τρυπητή κουτάλα γυρνάμε το λάχανο, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους. Αφαιρείτε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα απλώνετε κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, καρότα, τα κοτσάνια από το μαϊντανό και τα σκληρά μέρη από το λάχανο. Αυτό θα βοηθήσει να μην κωλύσουν οι λαχανοντολμάδες σας και επίσης θα δημιουργήσει ένα νόστιμο ζωμό.
Παίρνετε ένα φύλλο και αφαιρείτε το μεσαίο σκληρό κοτσάνι, χωρίζετε το φύλλο στα δυο. Σε κάθε φύλλο βάζετε περίπου ένα μικρό κουταλάκι γέμιση ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου. Γυρνάτε τα πλαϊνά και τυλίγετε. Τοποθετείτε τους ντολμάδες κυκλικά στη κατσαρόλα.
Όταν είναι έτοιμη προσθέτετε λίγο ακόμα αλάτι και 100 ml ελαιόλαδο και περίπου δυο κούπες νερό. Τοποθετείτε ένα πιάτο από πάνω για να μην ανοίξουν οι λαχανοντολμάδες. Ψήνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αποσύρετε από τη φωτιά και φτιάχνετε το αβγολέμονο.
Χτυπάμε το αβγό πολύ καλά να αφρατέψει και ρίχνετε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού, προσεκτικά προσθέτετε ζωμό από το φαγητό και συνεχίζετε να χτυπάτε. Περιχύνετε το φαγητό και ανακινείτε κυκλικά από τα χερούλια να πάει παντού.
Ειδήσεις σήμερα
Έβαν Έλινγκσον: Πέθανε το παιδί θαύμα του Χόλυγουντ – Βρέθηκε νεκρός στην κρεβατοκάμαρά του
ALPHA: Αυτές οι τρεις σειρές που αγαπήσαμε σταματούν – Οι λόγοι