Υλικά
1 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
1,5 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο
1,5 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2/3 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζ. νερό
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
250 γραμμ. γάλα αμυγδάλου
220 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170. Σε μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το μηλόξιδο, το κονιάκ, αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη μαγειρική σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα κέικ. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε κόσκινο στο μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ ή πυρέξ. Ψήνουμε για 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα, στον αέρα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γκανάς σοκολάτας: σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε το κέικ με τη γνακάς σοκολάτας, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Χαμός στο Σύνταγμα με την Κατερίνα Καινούργιου – Τι συνέβη
Survivor 5: Πόσα λεφτά παίρνει εβδομαδιαίως ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ