Υλικά – Γλυκιά κολοκυθόπιτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
- 150 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο
- 800 γραμμ. κολοκύθα, τριμμένη
- 70 γραμμ. σταφίδες σουλτανίνες, κομμένες σε μικρά κομμάτια + επιπλέον για το
σερβίρισμα (προαιρετικά) - 280 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 120 γραμμ. καρύδια, ελαφρώς θρυμματισμένα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 180 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη ή 200 γραμμ. τραχανά γλυκό
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Λίγο αλάτι
- 60 γραμμ. ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, την ανοίγουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες της, την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Στη συνέχεια την στύβουμε καλά με τα χέρια μας και την χρησιμοποιούμε στη συνταγή μας.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε την κολοκύθα από το προηγούμενο βράδυ τρίβοντάς την, αλατίζοντάς την με λίγο αλάτι και αφήνοντάς την στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Στη συνέχεια, στύβουμε καλά με τα χέρια μας την ψίχα της κολοκύθας και τη χρησιμοποιούμε ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής μας.
Για τη γέμιση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας: Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο (αν το χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, λίγο αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την φρυγανιά ή τον γλυκό τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας: Αλείφουμε την βάση ενός ταψιού 40×30 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε
περιμετρικά (σταυρωτά) 4 φύλλα φροντίζοντας να είναι μισό φύλλο μέσα στο ταψί και μισό έξω. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζουμε τα φύλλα με λίγο λιωμένο βούτυρο χωρίς να τα ακουμπάμε.
Στο κέντρο, απλώνουμε ακόμα 1-2 φύλλα ολόκληρα και βουτυρώνουμε. Απλώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν-βουτυρώνοντάς τα- καλύπτοντας με αυτά τη γέμισή μας.
Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα στα τοιχώματα του ταψιού ούτως ώστε να «σφραγίσουμε την πίτα μας και βουτυρώνουμε.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με ένα πιρούνι, τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας μας σε διάφορα σημεία ή χαράσσουμε σε κομμάτια ούτως ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί και να γίνει το φύλλο μας τραγανό.
Ψεκάζουμε την πίτα μας με λίγο νερό και την ψήνουμε στον φούρνο στους 180 για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, γαρνίρουμε -αν θέλουμε- με καρύδια και σταφίδες, και σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
«Τα Φιλαράκια»: Κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων για την σειρά – Τα ποσά «μαμούθ»
Μαίρη Χρονοπούλου: Ανοίχτηκε η διαθήκη της – Αυτοί είναι οι δυο νέοι κληρονόμοι