Υλικά – Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
1 μεσαίο χταπόδι περίπου 1,8- 2 κιλά
500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ώριμες τομάτες ή 400 γραμμ. κον κασέ
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 ml κόκκινο κρασί
500-700 ml ζωμό λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το χταπόδι από το δόντι του (στόμα) και αφαιρούμε τα μάτια του, μετά κόβουμε την σακούλα του και την γυρίζουμε ανάποδα.
Πλένουμε πολύ καλό το χταπόδι να μην έχει ίχνος άμμου. Κόβουμε ένα-ένα τα πλοκάμια σε πάχος που θέλουμε εμείς, 3-4 εκ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωτάρουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μπουκιές-κομμάτια χταπόδι και το κεφάλι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες που τις έχουμε ψιλοκόψει ή τρίψει στον τρίφτη, τα φύλλα δάφνης, την ζάχαρη και τον ζωμό.
Σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε το μακαρονάκι κοφτό και το βράζουμε για 3 λεπτά, το σουρώνουμε και όταν το χταπόδι μας είναι έτοιμο μετά από 50 λεπτά βάζουμε το μακαρονάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Βράζουμε για ακόμη λίγο να πιεί τα υγρά και σβήνουμε την φωτιά. Γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor All Star: Παίκτρια χτύπησε τον Μάριο Πρίαμο
Θα πάθετε την πλάκα σας: Έτσι είναι 20 χρόνια μετά το Άκρως Οικογενειακόν η μικρή Λίλα
Όσκαρ 2023: O Μπρένταν Φρέιζερ δεν μπορούσε να μιλήσει από το κλάμα μετά τη βράβευση [Βίντεο]