Και κάπου εκεί συνειδητοποιείς πως έφτασε αυτή η μεγάλη ώρα που πρέπει να δοκιμαστείς και εσύ με το φύλλο. Να μάθεις να φτιάχνεις το δικό σου χειροποίητο χωριάτικο φύλλο και να εντυπωσιάζεις με τις πίτες σου.
Τι υλικά θα χρειαστείς για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:
Για το φύλλο:
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 3 κούπες αλεύρι + 2 κούπες αλεύρι ολικής
2 κουταλιές λάδι
Σχεδόν 2 κούπες νερό ( να το βάζετε σιγά σιγά να βλέπετε αν το χρειάζεται η ζύμη)
2 κουταλιές ξύδι
Για το άνοιγμα των φύλλων: κορν φλάουρ
Γέμιση για χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:
450γρ σπανάκι
7 κρεμμύδια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι μάραθο
2 πράσα
Και ό,τι άλλα χόρτα βρείτε
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
150γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
150γρ μυζήθρα
Αλάτι/ πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο
Φύλλο για τη χορτόπιτα:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί το ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40λεπτά. Έπειτα, χωρίζουμε σε 6-8 μπάλες. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο αρκετά λεπτό- σχεδόν να βλέπουμε από μέσα-. Θα στρώσουμε 3-4 φύλλα και τα υπόλοιπα πάνω. Σε κάθε στρώση θα αλείψουμε με ελαιόλαδο.
Χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο: Γέμιση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα χόρτα μας. Έπειτα τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσουν και να διώξουν το νερό καλά. Αμέσως, προσθέτουμε τη φέτα και τη μυζήθρα και αλάτι πιπέρι.
Σε ενα τετράγωνο ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο και το τρίτο. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα μας. Κλείνουμε με το κάθε φύλλο το μείγμα μας και ραντίζουμε με λάδι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία, στριφογυρίζοντας λίγο παραπάνω φύλλο στις άκρες για να δημιουργήσουμε τις αγαπημένες μας γωνίες!
Χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι!
Ψήνουμε στους 180 για 1 ωρα μέχρι να χρυσαφίσει!
Μήπως να φτιάξεις και μία λαδένια Κιμώλου;
- Υλικά:
550 αλεύρι γοχ & 150γρ κίτρινο αλεύρι
φακελάκι μαγιά
6 κσ λάδι
Λίγη ζάχαρη
1κγ αλάτι
1κγ ρίγανη/ θυμάρι
Νερό χλιαρό - Γέμιση
4 ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
70-80 γρ, ελιές
Φέτα (κατα βούληση)
Λάδι
Ριγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ενεργοποιούμε την μαγιά με τη ζάχαρη & το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια μας, το αλάτι, τα μυρωδικά μας & το λάδι μας. Σε μίξερ αναμειγνύουμε τα 2 μείγματα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε στην ακρη τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 4 ωρες περίπου είναι καλά!
Όταν είναι έτοιμη, χωρίζουμε σε 2 ζυμάρια & σε στρογγυλό ταψί ( ταρτιερας ) , λαδώνουμε καλά αρχικά το ταψί και προσθέτουμε το ζυμάρι μας ανοίγοντάς το να απλωθεί σε όλο το ταψί μας. Έχουμε κόψει σε σχετικά μεγάλα – όχι τεράστια κομμάτια- τη ντομάτα & το κρεμμύδι τα οποία και προσθέτουμε στη ζύμη μας.
Πασπαλίζουμε με ελιές, φέτα, ρίγανη, λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45’ περίπου.
Ειδήσεις σήμερα
Mirror: «Ο Νοστράδαμος προέβλεψε την ασθένεια του Καρόλου και την διαδοχή του από τον… Χάρι»
Αλκυονίδες μέρες: Ο μύθος της Αλκυόνης – Tης γυναίκας που «γέννησε» έναν θρύλο
Αυτά είναι τα 3 ζώδια που θα σου «δώσουν» τα… παπούτσια στο χέρι