Τα πιροσκί είναι ευρέως διαδεδομένα στην ποντιακή κουζίνα και όχι μόνο. Εμάς μας αρέσουν πολύ και αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε σήμερα με πατάτα και άνηθο.
Φουσκωτά νηστίσιμα πιροσκί με πατάτα και άνηθο
Θα τα περάσουμε από τηγάνι για να αποκτήσουν αυτό το χρυσό χρώμα που σε κάνει να θες να τα κάνεις μία χαψιά. Είναι μούρλια.
Υλικά
Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 1 κιλό
Νερό 500 ml
Μαγιά 25 γραμμάρια νωπή
Ηλιέλαιο 75 ml
Ζαχαρη 20 γραμμάρια
Αλατι 15 γραμμάρια
Για την γέμιση
Πατατες 7
Πιπεριά Φλωρίνης 2-3
Πιπεριά 1-2 πράσινες
Κρεμμυδι 2 φρέσκα
Ελαιολαδο 4-5 κουταλιές της σούπας
Αλατι Κατά βούληση
Πιπέρι Κατά βούληση
Καπνιστή Πάπρικα Κατά βούληση
Εκτέλεση για τα φουσκωτά πιροσκί με πατάτα και άνηθο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την νωπή μαγιά, το ηλιέλαιο, την ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με πετσέτα.
Βράζουμε τις πατάτες χωρίς την φλούδα τους και τις πολτοποιούμε. Κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις πράσινες πιπεριές σε ροδέλες και αφαιρούμε τα σπόρια τους. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε τον πουρέ πατάτας με τις πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι, το αλάτι και την καπνιστή πάπρικα. Παίρνουμε λίγη λίγη την ζύμη και την χωρίζουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μικρό φυλλαράκι με το χέρι και γεμίζουμε το κάθε φυλλαράκι με 2 κουταλάκια του γλυκού από την γέμιση.
Πλάθουμε σε μπαλάκι, κλείνουμε καλά και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια και απολαμβάνουμε.
Tips για τα φουσκωτά πιροσκί με πατάτα και άνηθο
Βγαίνουν περίπου 50 πιροσκί.