Χυλωμένη Φασολάδα για αρχάριες (ή βιαστικές)
Υλικά
Μερίδες: 4
350 γρ. µέτρια φασόλια
1 µεγάλο κρεµµύδι, σε φετάκια
1 φύλλο δάφνης
2 – 3 καρότα, καθαρισµένα, κοµµένα σε λεπτές ροδέλες
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 µατσάκι σέλινο, χοντροκοµµένα (χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα)
1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
1 κουτί ολόκληρα ντοµατάκια αποφλοιωµένα, ψιλοκοµµένα
1 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
νιφάδες µπούκοβου ή λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο (ρυθµίζουµε την ποσότητα ανάλογα µε το πόσο µας αρέσουν τα καυτερά)
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
80 ml ελαιόλαδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυµάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
Διαδικασία
Μουσκεύουµε τα φασόλια αποβραδίς σε άφθονο νερό. Την επομένη τα ξεπλένουμε καλά.
Βάζουμε το λάδι σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο και το ζεσταίνουμε σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα σκορδοκρέµµυδα, τα καρότα και τα κοτσάνια του σέλινου και τα σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουµε τα φασόλια, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το θυµάρι και ρίχνουµε περίπου 1½ λίτρο ζεστό νερό. Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µε µισοσκεπασµένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Μετά προσθέτουµε την ντοµάτα, τον πελτέ και λίγο αλάτι και βράζουµε για άλλα 45 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.
Ξέρετε τι είναι ο τανωμένος σορβάς; Η προέλευση και η πανεύκολη συνταγή
Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουµε τα φύλλα του σέλινου και το µπούκοβο ή το κοκκινοπίπερο. Αν κατά το µαγείρεµα σωθούν τα υγρά, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
Ελέγχουµε το αλάτι.
Αν στο τέλος η φασολάδα δεν έχει χυλώσει καταπώς µας αρέσει, παίρνουµε 1 – 2 κουτάλες από τη σούπα (υγρό+στερεά) και τα πολτοποιούµε στο µπλέντερ.
Ρίχνουµε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουµε το φαγητό να πάρει µια-δυο βράσεις.
Πετάµε τη δάφνη, το σκόρδο και το θυµάρι (αν βάλαµε κλωνάρι), σβήνουµε τη φωτιά, αλλά αφήνουµε την κατσαρόλα πάνω στο µάτι, ώστε να «ωριµάσει» η γεύση της και να «δέσει» καλύτερα.
Η φασολάδα συνοδεύεται από ελιές, ρέγκα και άλλα παστά, όπως και από τσακισµένο ξερό κρεµµύδι, αλλά και καµιά ροδέλα λουκάνικου ή λίγα κοµµατάκια σύγλινο Μάνης, περασµένα από τηγάνι, είναι πειρασµός.
Μυστικά
Εάν τα φασόλια δεν είναι βραστερά και χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, θα πρέπει να είναι ζεστό για να µη διακοπεί ο βρασμός.
Ειδήσεις σήμερα
Πριγκίπισσα Κέιτ: Κρατάει… μανιάτικο στον Χάρι
Χωρισμοί & εντάσεις για 3 ζώδια – Η ανάδρομη Αφροδίτη οδηγεί σε ξεκαθαρίσματα
Δύσκολες ώρες για την Μαρία Κορινθίου: «Πονάω σήμερα, θα τα πούμε από αύριο»