Υλικά:
1 ½ κιλό αλεύρι τ. 70% μαλακό
60 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
½ κουταλάκια του γλυκού κούπα ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 2 μανταρίνια
50 γραμμάρια γλυκάνισο
Νερό όσο χρειαστεί
½ κούπα καρύδια
½ κούπα αμύγδαλα
½ κούπα μαύρη σταφίδα
2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα τριμμένη
50 γραμμάρια κουκουνάρι
Στόλισμα:
100 γραμμάρια σουσάμι λευκό
8 τεμάχια καρύδια
30 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
30 γραμμάρια χρωματιστά ζαχαρωτά
Εκτέλεση:
Μία μέρα πριν φτιάχνουμε τη «μαγιά» το προζύμι, ανακατεύοντας την μαγιά με χλιαρό νερό 33C, μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε όσο χρειαστεί αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι.
Ζυμώνουμε και το αφήνουμε να γίνει μέχρι την επόμενη μέρα σκεπασμένο σε μια λεκάνη με πετσέτα.
Την επόμενη μέρα τοποθετούμε σε μία μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στην μέση ρίχνοντας όλα τα στέρεα υλικά μας, ρίχνουμε και το λάδι και παράλληλα και το προζύμι μας και το κονιάκ αρχίζοντας το ζύμωμα πολύ καλά, ρίχνοντας συνέχεια το κρασί και το νερό όσο χρειαστεί.
Τέλος ρίχνουμε τους ξυρούς καρπούς συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Δεν θέλουμε η ζύμη να είναι ούτε σκληρή αλλά ούτε πολύ μαλακιά, αλλά εύπλαστη. Την αφήνουμε να γίνει λίγο και παράλληλα ετοιμάζουμε ένα ταψί λαδωμένο για την κουλούρα μας.
Πλάθουμε την κουλούρα μας σε μακρινό μπαστούνι και ενώνουμε τις δύο άκρες πολύ καλά και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Το αφήνουμε να γίνει για περίπου 20 λεπτά και μετά στο ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Μόλις βγει από τον φούρνο το ραντίζουμε με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη τα ζαχαρωτά προσθέτοντας και τα καρύδια