Ένα-δυο σημεία αν προσέξουμε, δεν χρειάζεται δεξιοτεχνία σε κάτι, μόνο χαμηλή ένταση στο φούρνο να σιγοψηθεί, καλά υλικά και ένα μυστικό με το βούτυρο που θα αφήσει την πινελιά του, σε μια γαλοπούλα που δεν θα ξαναλλάξεις τη συνταγή
Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα… σκέτο «λουκούμι»
2 ½ κοφτές κουταλιές βούτυρο,
1 κουταλιά λάδι,
τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα,
½ κιλό κιμά (βοδινό και χοιρινό, ανάμικτο),
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
½ φλ. ρύζι Καρολίνα,
½ φλ. κουκουνάρια ελαφρά καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι,
½ φλ. ψιλά σταφιδάκια, μουλιασμένα σε 1/3 φλ. ζεστό νερό + 2 κουταλιές μπράντι,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
1 φλ. ζωμό κότας (σπιτίσιος ή φτιαγμένος με ½ κύβο ζωμού), αλάτι, πιπέρι
ΒήματαΖεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι σε μια άβαθη, πλατύστομη κατσαρόλα ή ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε μέσα τα συκωτάκια, τον κιμά και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτετε το ρύζι και το ανακατεύετε να ζεσταθεί καλά και ύστερα ρίχνετε μέσα τα κουκουνάρια, τα σταφιδάκια με το νερό τους, το μαϊντανό και τέλος το ζωμό.
Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα (ή το τηγάνι) και αφήνετε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της.
Ύστερα, γεμίζετε τη γαλοπούλα όπως περιγράφεται στη συνταγή «Γαλοπούλα Γεμιστή με Κάστανα» και την ψήνετε με τον ίδιο τρόπο.
Ειδήσεις σήμερα
Τα Χριστούγεννα και το διαχρονικό μήνυμά τους
Ελένη Χατζίδου & Ετεοκλής Παύλου: Η κόρη μας θύμισε τι θα πουν Χριστούγεννα