Αυτή η υπέροχη γλυκόπιτα προέρχεται από τη Μυτιλήνη όπου τη φτιάχνουν για τα Χριστούγεννα, ένα γλυκό πλούσιο σε ελαιόλαδο και όχι σε βούτυρο όπως είναι συνήθως τα σιροπιαστά γλυκά των εορτών.
Οπότε σου δίνεται η δυνατότητα να την απολαύσεις και νωρίτερα ειδικά αν νηστεύεις. Η ζύμη αρωματίζεται με ούζο, κάτι που είναι αναμενόμενο για το σήμα κατατεθέν προϊόν της Μυτιλήνης.
Χριστουγεννιάτικες γεύσεις: Πλατσέντα Μυτιλήνης, μια απίθανη γλυκόπιτα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ:
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα
1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι πρώτα, για να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη.
Ζύμη
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε λεκάνη ζυμώματος. Το περιχύνουμε με την ½ κούπα λάδι. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι ανάμεσα στις παλάμες μας, μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό, το ούζο και τον χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και σφικτή .Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί μία ώρα.
Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μέτριο φύλλο, λίγο πιο χοντρό από το λεπτό φύλλο κρούστας, πασπαλίζοντας κατά το άνοιγμα με το κορν-φλάουρ.
Τοποθετούμε κάθε κομμάτι σε λαδωμένο ταψί. Το σουρώνουμε σαν πλισέ και σε ακανόνιστα διαστήματα τσιμπάμε να ενωθούν δυο εξογκώματα μαζί, όπως στην φωτογραφία.
Όταν τελειώσουν όλα, καίμε καλά το λάδι και ζεματάμε το γλυκό. Την ώρα που το ρίχνουμε κάνει φυσαλίδες. Αν δεν μπορούμε μονοκόμματο φύλλο ανοίγουμε σε μικρά κομμάτια και τα ενώνουμε μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε 15 λεπτά στους 200 βαθμούς και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει.
Σιροπιάζουμε, το ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι. Πριν τραβήξει το φύλλο όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με την ζάχαρη και την κανέλα.
Έτσι θα κολλήσει καλύτερα, μόλις απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Ο δεύτερος τρόπος, είναι ν’ ανοίξουμε το φύλλο πιο λεπτό, να το λαδώσουμε ελαφρά και να πασπαλίσουμε με το καρύδι. Κατόπιν να το σκεπάσουμε με ένα άλλο φύλλο, επίσης λεπτό και να το κάνουμε σαν πλισέ. Σαν λεπτό χωριάτικο μπακλαβά.
Συνεχίζουμε όπως τη συνταγή. Έτσι θα ψηθεί με την γέμιση σκεπασμένη, αλλά θα πρέπει από την αρχή να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία 160ο γιατί θα καεί το καρύδι.
Προτιμώ τον πρώτο τρόπο, με το ένα φύλλο και να ρίξω το καρύδι αμέσως μετά το σιρόπι, πριν στεγνώσει, για να κολλήσει καλά.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα 4 ζώδια που θα βρούν το «άλλο τους μισό» το 2024
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου